Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

.zvedochtivé čítanie: Kniha, ktorá šokovala viktoriánsky svet

.andrej Zeman .stĺpčeky .veda

Dnes si povieme jeden zaujímavý príbeh o knihe explozívnej ako rozbuška. To dielo dalo do pozoru každého, kto vtedy žil vo viktoriánskej Británii, či už bol súčasťou vedeckého, alebo náboženského sveta. A nie, nebolo to nič od Darwina a jeho blízkych kolegov.

.zvedochtivé čítanie: Kniha, ktorá šokovala viktoriánsky svet WIKIMEDIA COMMONS Kostra mamuta. Obrázok z knihy Stopy prírodnej histórie stvorenia, ktorú anonymne vydal Robert Chambers.

príbeh sa odohráva v Británii pod vládou kráľovnej Viktórie, presnejšie krátko pred polovicou 19. storočia. Rolu v ňom hrá aj Viktóriin manžel, princ Albert. Alberta zaujímali vedecké poznatky a túžil vedu podporovať. Tento najznámejší britský manželský pár v krajine mal ako mnohí iní v tej dobe záľubu v spoločnom čítaní.

trhák pre kráľovnú Viktóriu

V roku 1844 začal Albert čítať Viktórii z diela, ktorého myšlienky dovtedy v ich kráľovskom paláci nikdy neodzneli – ako vznikla nielen naša Zem, ale aj všetky planéty naokolo. O podobných veciach už písali aj iní, ale toto dielo išlo oveľa ďalej. Vraj všetok život a všetky živé druhy môžeme vysvetliť bez Božích zásahov. Kniha dokonca celkom otvorene vravela o evolúcii všetkého na Zemi i vo vesmíre a nielenže sa snažila vysvetliť vývoj už existujúcich organizmov, ale aj vznik života, počiatok evolučnej drámy.

Dielo sa stalo trhákom. A nečítali ho len v kráľovskom paláci, to bol len vrchol ľadovca, i keď veľavravný. K jeho čitateľom patrili napríklad Abraham Lincoln, Florence Nightingale a počas celého života inšpirovalo aj Alfreda Russella Wallaca, spoluobjaviteľa evolúcie prírodným výberom.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite