Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

.zvedochtivé čítanie: Mýty a nepresnosti o Darwinovi

.andrej Zeman .stĺpčeky .spoločnosť

Žijeme vo svete hoaxov a často sa uspokojíme s nepresnosťami. Niektoré mýty a nepresnosti sa týkajú aj Charlesa – panujú o ňom alebo o dobe, v ktorej žil. Sedem z týchto mýtov si tu predstavíme vo forme otázky a odpovede – poďme na to.

.zvedochtivé čítanie: Mýty a nepresnosti o Darwinovi UNIVERSAL HISTORY ARCHIVE/GETTY IMAGES Britský prírodovedec Charles Robert Darwin (1809–1882).

vydal Darwin svoje dielo vo svete, kde všetci prijímali 6000 rokov starú Zem?

Nemáme dobový prieskum verejnej mienky, ale kvôli odpovedi ho ani nepotrebujeme. Často sa stretávam s domnienkou, že Darwin pracoval v takomto intelektuálnom prostredí a so svojou teóriou evolúcie prichádzal do rozšíreného presvedčenia, že vek Zeme je len cca 6000 rokov. Ale nie je to tak. 

Treba tu rozlíšiť medzi dvoma datovaniami. Jedno je to, aká stará má byť sama Zem, a druhé je, aké staré je ľudstvo. Prvé hlasy, že Zem je oveľa staršia než len pár tisíc rokov, tu boli od 18. storočia. Najprv sa vyskytli vo Francúzsku a Nemecku a rýchlo prišli aj do Británie. Jedným z prvých, ktorý síce nestanovil Zemi presný vek, ale prišiel s dnes už slávnym záverom, že geológia ukazuje na také dlhé zemské procesy, že ani nevidíme žiadne stopy zemského začiatku, bol Škót James Hutton (1726 – 1797). 

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite