Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Španielky sa premiérovo v histórii stali majsterkami sveta

.sita .šport

Bolo nám to súdené, povedala hrdinka finále.

Španielky sa premiérovo v histórii stali majsterkami sveta sita/AP Photo/Mark Baker

futbalistky Španielska sú novými majsterkami sveta. V nedeľňajšom finále svetového šampionátu v Austrálii a na Novom Zélande triumfovali na štadióne v Sydney nad reprezentantkami Anglicka najtesnejším rozdielom 1:0. O „zlatej radosti“ pre španielske družstvo rozhodla v 29. minúte obrankyňa Realu Madrid Olga Carmonová Garcíová.

„Anglicko malo skvelý tím, ale toto bolo súdené nám. Mali sme v družstve skvelú atmosféru toho, čo sme chceli dosiahnuť. Nemám slov,“ vyhlásila po záverečnom hvizde 23-ročná Carmonová, ktorá v semifinále proti Švédkam rozhodla o postupe Španielok do finále gólom v 89. minúte.

Španielske hráčky získali premiérovú medailu v histórii majstrovstiev sveta, a hneď zlatú. Udialo sa tak približne rok po vzbure niekoľkých hráčok. Až 15 reprezentantiek vlani na jeseň žiadalo Španielsku kráľovskú futbalovú federáciu (RFEF), aby prepustila hlavného trénera Jorgeho Vildu. RFEF podržala kouča, Vilda zostal vo funkcii a nakoniec aj za pomoci troch predtým rebelujúcich hráčok dosiahol najväčší úspech v histórii španielskeho ženského futbalu.

„Sme veľmi hrdí na toto družstvo. Ukázali sme, ako vieme hrať, že vieme aj trpieť... Verili sme si a nakoniec sme vybojovali titul. Ideme oslavovať. Začneme už teraz, ale predstavujem si, aké to bude, keď dorazíme domov do Španielska,“ skonštatoval 42-ročný Vilda, ktorý v minulosti viedol španielske dievčenské mládežnícke výbery.

Európske družstvo sa dočkalo zlatých medailí z majstrovstiev sveta po 16 rokoch. V roku 2007 na turnaji v Číne triumfovali Nemky. Na uplynulých dvoch svetových šampionátoch sa z celkového víťazstva radovali reprezentantky USA, v roku 2011 získali zlato Japonky.

Ak si predplatíte tlačený .týždeň na ďalší rok, pomôžete nám prežiť a robiť to, čo vieme. Vopred ďakujeme.

Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ a fotografií zo zdrojov SITA je bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA porušením autorského zákona.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite