Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Gino Mäder podľahol zraneniam, ktoré utrpel pri ťažkom páde na pretekoch Okolo Švajčiarska

.sita .šport

Dvadsaťšesťročný švajčiarsky cyklista Gino Mäder z tímu Bahrain-Victorious podľahol zraneniam, ktoré utrpel pri páde počas štvrtkovej 5. etapy na domácich pretekoch Okolo Švajčiarska.

Gino Mäder podľahol zraneniam, ktoré utrpel pri ťažkom páde na pretekoch Okolo Švajčiarska

mäder spadol v závere štvrtkovej etapy pri zjazde z kopca, vyletel z cesty a zostal nehybne ležať v priekope. Bol v bezvedomí a záchranári ho museli oživovať, potom ho vrtuľníkom previezli do nemocnice v meste Chur. A v piatok svojim zraneniam podľahol. Súčasťou pretekov je aj slovenský jazdec Peter Sagan zo zoskupenia TotalEnergies. Po úmrtí Mädera organizátori na neurčito odložili piatkovú 6. etapu, priebežným lídrom je Dán Mattias Skjelmose Jensen z tímu Lidl-Trek. Zatiaľ nie je definitívne potvrdené, či preteky budú pokračovať.

Piata etapa s dĺžkou 211 km z Fieschu do La Puntu sa končila asi 10-kilometrovým zjazdom, ktorý nasledoval po stúpaní najvyššej kategórie z výšky viac ako 2000 metrov nad morom. Takmer na rovnakom mieste ako Mäder spadol Američan Magnus Sheffield z tímu Ineos Grenadiers, ktorý utrpel otras mozgu a ďalšie menšie zranenia. Aj jeho previezli do miestnej nemocnice.

Úradujúci majster sveta v cestnej cyklistike Belgičan Remco Evenepoel z tímu Soudal Quick-Step po štvrtkovej etape skritizoval organizátorov podujatia za to, aký dojazd pripravili pre jazdcov. "Cieľ na vrchole stúpania by bol bez problémov možný. Nebolo dobré rozhodnutie nechať nás ísť dolu nebezpečným zjazdom. Ako pretekári by sme mali myslieť aj na riziko, ktoré podstupujeme pri zjazde z kopca," napísal celkový víťaz vlaňajšej španielskej Vuelty na svojom twitteri.

„Gino prehral boj so zraneniami, ktoré utrpel. Napriek najlepšiemu možnému úsiliu skvelého personálu v nemocnici v Chure sa Ginovi nepodarilo dostať cez jeho najväčšiu výzvu a v piatok 30 minút pred poludním sme povedali zbohom jednému zo žiarivých svetielok nášho tímu," uviedlo zoskupenie Bahrain-Victorious v tlačovom vyhlásení.“ Celý tím je zdrvený z tohto tragického incidentu. Naše myšlienky a modlitby sú s členmi Ginovej rodiny a jeho milovanými v tejto mimoriadne ťažkej chvíli," dodala stajňa.

Gino Mäder v rokoch 2016 až 2018 jazdil na amatérskej úrovni za tímy VC Wiedlisbach, VC Mendrisio–PL Valli a IAM–Excelsior, k profesionálom presedlal v roku 2019 a dve sezóny strávil v stajni Dimension Data. V tíme Bahrain-Victorious bol od roku 2021 a v jeho farbách ho vyhlásili za najlepšieho mladého jazdca počas španielskej Vuelty, na ktorej skončil v celkovej klasifikácii na skvelom 5. mieste. Pripísal si tiež etapový triumf na Giro d'Italia v jari 2021. V celkovej klasifikácii etapových pretekov sa na pódium dostal vlani na podujatí Okolo Romandie.

Mäder považovali za jedného z najlepších mladíkov v krajine. „Máme zlomené srdcia. Gino, bol si skvelý jazdec a ešte lepší človek. Vždy si sa usmieval a robil si ľudí okolo seba šťastnejšími,“ uviedli na adresu Mädera organizátori podujatia Okolo Švajčiarska. Ešte v nedeľu dostal Mäder od novinárov otázku, s čím bude spokojný na konci týždňových domácich pretekov. „Aby som bol stále zdravý a užíval si podujatia doma. A možno s tímom dosiahol nejaký úspech,“ odpovedal.

Ak si predplatíte tlačený .týždeň na ďalší rok, pomôžete nám prežiť a robiť to, čo vieme. Vopred ďakujeme. 

Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ a fotografií zo zdrojov SITA je bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA porušením autorského zákona.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite