Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Košičania získali svoj deviaty extraligový titul

.sita .šport

Sezóna 2022/2023 v slovenskej hokejovej extralige je minulosťou. Skončila sa ziskom majstrovského titulu hokejistami HC Košice, ktorí vo finálovej sérii zdolali hráčov HKM Zvolen 4:1 na zápasy.

Košičania získali svoj deviaty extraligový titul SITA/Marek Lukáč

zverenci trénera Dana Cemana spečatili zisk deviateho domáceho titulu v ére samostatnosti nedeľňajším domácim triumfom 3:0 v nedeľňajšom piatom finálovom súboji. "Oceliari" sa stali majstrami SR po dlhých ôsmich rokoch, ôsmy titul si vybojovali ešte v ročníku 2014/2015. Predtým sa radovali aj v rokoch 1995, 1996, 1999, 2010, 2011 a 2014. V počte domácich titulov sa Košičania vyrovnali Slovanu Bratislava, ktorý ich má na svojom konte tiež deväť, ten ostatný z vlaňajška.

Ziskom majstrovského titulu získali hokejisti Košíc právo štartu v Lige majstrov 2023/2024. V tejto súťaži sa už v minulosti predstavili v sezónach 2014/2015, 2015/2016 a 2016/2017.

V aktuálnom súťažnom ročníku sa hráči Košíc prebojovali do play-off z 1. priečky tabuľky po základnej časti. Vo štvrťfinále vyraďovacej časti zdolali HK Nitra 4:1 na zápasy, v semifinále potrebovali na postup cez HK Dukla Ingema Michalovce sedem duelov a triumfovali 4:3. Na ceste za titulom tak v play-off odohrali spolu 17 stretnutí. Vo finále viedli nad Zvolenčanmi už 3:0 na zápasy a šancu na titul mali už v piatok na ľade súpera. Tam však zaznamenali jedinú finálovú prehru a museli hrať aj v nedeľu pred vlastnými fanúšikmi. Tým napokon dopriali opojnú radosť z okamihu, keď zdvihli nad hlavu víťaznú trofej - Pohár Vladimíra Dzurillu. Vo finále potrebovali Košičania na zisk titulu streliť 12 gólov (3:1, 1:0, 3:1, 2:5 a 3:0).

V nedeľňajšom piatom finále, záverečnom v tomto ročníku, v prvej tretine gól nepadol. V druhej časti strelu Eduarda Šedivého usmernil Brett Pollock za chrbát brankára Adam Trenčana, pred treťou dvadsaťminútovkou tak mali Košičania v rukách všetky tromfy. Keď v 55. sekunde tretej časti pridal druhý gól domácich ďalší legionár Ville Leskinen, v Steel Aréne už viac ako 8000 fanúšikov začalo stále častejšie sledovať čas do konca. Gólovú bodku za nedeľňajším duelom, finálovou sériou aj celou sezónou dal v 58. minúte gólom do prázdnej bránky Eduard Šedivý.

Zvolenčania vo finále bojovali o štvrtý titul v histórii klubu, predchádzajúce získali v rokoch 2001, 2013 a 2021. Hráči HKM napokon berú extraligové striebro, bronz si vybojovali hokejisti Spišskej Novej Vsi a na 4. pozícii skončili Michalovčania. Po základnej časti bolo jasné, že do nižšej súťaže zostúpia hráči Prešova, v extralige ich nahradí víťaz SHL - Humenné alebo Žilina.

Na Slovensku sa v ére samostatnosti uskutočnilo už 30. súťažných ročníkov hokejovej extraligy. Okrem deviatich titulov pre Košice a Slovan Bratislava a troch pre Zvolen sa trikrát tešili z celkové prvenstva aj Trenčania a Banskobystričania, po jednom titule zaznamenali Žilinčania a Nitrania. Vo finále trikrát neuspeli Popradčania a raz Skaličania.

Ak si predplatíte tlačený .týždeň na ďalší rok, pomôžete nám prežiť a robiť to, čo vieme. Vopred ďakujeme. 

Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ a fotografií zo zdrojov SITA je bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA porušením autorského zákona.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite