Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Európsky parlament nalieha na UEFA, aby vylúčila Bielorusko z kvalifikácie na ME 2024

.sita .šport

„V stávke nie sú len hodnoty UEFA, ale aj reputácia a imidž UEFA v demokratických spoločnostiach a medzinárodnom spoločenstve,“ uviedli európski zákonodarcovia.

Európsky parlament nalieha na UEFA, aby vylúčila Bielorusko z kvalifikácie na ME 2024 SITA/football.ua

tí v stredu uviedli, že sú znepokojení pokračujúcimi zásahmi v Bielorusku vrátane uväznenia laureátov Nobelovej ceny a novinárov a žiadajú ďalšie sankcie.

Poslanci odsúdili aj rozsudky s dlhoročnými trestami odňatia slobody vynesené v neprítomnosti voči bieloruskej opozičnej líderke Sviatlane Cichanovskej a ďalším osobám z Koordinačnej rady krajiny, ktorá pracovala na uľahčení demokratického odovzdania moci v Bielorusku po zmanipulovaných prezidentských voľbách v roku 2020. Európsky parlament žiada, aby všetkých nespravodlivo väznených oslobodili a odškodnili. Opätovne tiež dôrazne odsúdil účasť Bieloruska na ruskej agresii proti Ukrajine.

Rusko, ktoré je prakticky od rozpútania vojny na Ukrajine vylúčené zo súťaží UEFA a Medzinárodnej futbalovej federácie (FIFA), má v Bielorusku svoje jednotky a zbrane. Tieto dve krajiny navyše pravidelne uskutočňujú spoločné cvičenia v rámci svojej vojenskej aliancie.

Bieloruské tímy nemôžu organizovať medzinárodné futbalové zápasy, musia hrať domáce duely na neutrálnej pôde a bez účasti fanúšikov. UEFA však minulý rok rozhodla, že umožní Bielorusku byť súčasťou žrebu kvalifikácie o postup na ME 2024, a to napriek tomu, že s tým Nemecko ako organizátorská krajina nesúhlasilo.

„Samotný fakt, že bieloruský národný tím bol súčasťou kvalifikácie ME, neskôr využije Lukašenko a jeho propagandistický tím, aby dokázal, že je v medzinárodnom spoločenstve dobre prijatý,“ napísali europoslanci v stredajšom liste. „Bola by to urážka obetí ruskej agresie na Ukrajine a všetkých Bielorusov, ktorí boli nútení utiecť zo svojej vlasti, ako aj tých, ktorí zostali v Bielorusku a teraz musia žiť v strachu a terore,“ dodali poslanci Európskeho parlamentu.

Ak si predplatíte tlačený .týždeň na ďalší rok, pomôžete nám prežiť a robiť to, čo vieme. Vopred ďakujeme.

Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ a fotografií zo zdrojov SITA je bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA porušením autorského zákona.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite