Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Slalom v Aare pre Shiffrinovú, v počte triumfov prekonala legendárneho Stenmarka

.sita .šport

Američanka Mikaela Shiffrinová sa stala definitívne najlepšou lyžiarkou histórie.

Slalom v Aare pre Shiffrinovú, v počte triumfov prekonala legendárneho Stenmarka SITA/AP Photo/Alessandro Trovati

v sobotu popoludní vo švédskom Aare dosiahla svoj 87. triumf v pretekoch Svetového pohára v zjazdovom lyžovaní a v tejto štatistike prekonala legendárneho Švéda Ingemara Stenmarka (86). Dvadsaťsedemročná rodáčka z Vailu v americkom Colorade v sobotu ovládla slalom žien. Po prvom kole mala pred druhou Švédkou Annou Swennovou Larssonovou náskok 69 stotín sekundy, v konečnom poradí triumfovala o 92 stotín sekundy pred Švajčiarkou Wendy Holdenerovou. Larssonová skončila tretia s mankom 0,95 s.

„Je celkom ťažké to pochopiť. Nevedela som, že tu budú aj môj brat a švagriná, vďaka čomu je to ešte výnimočnejšie. Je to ten najlepší pocit, keď idem do druhého kola s náskokom a chcem zvíťaziť. Musím byť rozumná aj rýchla a brať to ako samostatné preteky. Urobila som to tak a je to úžasné,“ zneli prvé slová Američanky po sobotňajšom triumfe do mikrofónu organizátorov. Práve v Aare dosiahla v roku 2012 prvé víťazstvo vo Svetovom pohári, v roku 2019 sa na rovnakom mieste stala majsterkou sveta v slalome.

„Som veľmi šťastná. Pred druhým kolom som bola poriadne nervózna, ale teším sa, že som ukázala svoj najlepší výkon. Vždy je to úžasné, keď môžete bojovať o víťazstvá,“ povedala druhá Holdenerová v prenose JOJ Šport. V 2. kole poskočila o jedno miesto. „Som veľmi spokojná s výsledkom, ale moja jazda v druhom kole nebola skvelá. Som však šťastná za pódium. V hornej časti trate som nešla podľa mojich predstáv a boli tam rezervy, ale umiestnenie to všetko prevyšuje,“ uviedla domáca Larssonová, ktorá v 2. kole klesla z druhej na tretiu priečku.

Slovenská reprezentantka Petra Vlhová bola po prvom kole až dvanásta, keď na Shiffrinovú stratila 2,15 sekundy. Druhá jazda jej tiež nevyšla, najskôr po chybe v úvode pokračovala, ale napokon neprešla správne jednu z bránok a prvýkrát po 40 mesiacoch neprišla do cieľa pretekov. Trať 2. kola pritom stala jeden z jej trénerov Matej Gemza. Slovenka reprezentujúca Česko Martina Dubovská obsadila 16. miesto so stratou 3,01 s na Shiffrinovú. 

„Myslím si, že som sa do toho pustila dosť dobre, ale ten záver... Nie som ešte fit po chorobe a mala som tuhé nohy, čo ma mrzí. Teší ma, že som zase mohla ísť dve kolá. Robila som, čo som mohla. Dúfam, že o týždeň to bude ešte lepšie a zakončím sezónu dobrým výsledkom,“ skonštatovala Dubovská pre JOJ Šport.

V tejto sezóne Svetového pohára v zjazdovom lyžovaní zaznamenala 27-ročná Liptáčka Vlhová zatiaľ deväť pódiových umiestnení, z toho jedno víťazstvo - v januárovom slalome v rakúskom Flachau. Zaujímavosťou je, že v tejto sezóne SP skončila na 4. pozícii už osemkrát. Keďže v sobotu nebodovala, klesla na 3. pozíciu v celkovom poradí slalomu s 530 bodmi. Na druhé miesto sa posunula Holdenerová so ziskom 610 bodov, Shiffrinová si upevnila vedúce postavenie s 885 bodmi.

Mikaela Shiffrinová už má istý piaty veľký krištáľový glóbus v kariére (2017, 2018, 2019, 2022, 2023). Viac celkových prvenstiev v SP ako ona má zo žien na konte iba Rakúšanka Annemarie Moserová-Pröllová (6), rekord oboch pohlaví patrí jej krajanovi Marcelovi Hirscherovi (8). V historických štatistikách je už dlhšie najlepšou slalomárkou s 53 víťazstvami, na čele je aj v obrovskom slalome po boku Švajčiarky Vreni Schneiderovej (20 triumfov). V tejto sezóne získa tiež malé glóbusy za slalom a obrovský slalom.

Shiffrinová si zvýšila náskok na čele celkovej klasifikácie SP na 1003 bodov pred Vlhovou, momentálna má na konte 2028 bodov. Ako prvá lyžiarka druhýkrát prekonala hranicu 2000 bodov v sezóne.

Ak si predplatíte tlačený .týždeň na ďalší rok, pomôžete nám prežiť a robiť to, čo vieme. Vopred ďakujeme. 

Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ a fotografií zo zdrojov SITA je bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA porušením autorského zákona.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite