Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Včera apartheid, dnes Rusko

.vladimír Marko .šport .šport

Vraví sa, že kto sa nepoučí z histórie, bude si ju musieť zopakovať. A my si práve v tejto dobe jedno také historické obdobie poctivo opakujeme.

Včera apartheid, dnes Rusko REG LANCASTER/EXPRESS/HULTON ARCHIVE/GETTY IMAGES 23. júl 1976 Montreal, Kanada: Africké tímy sa chystajú na odchod z OH na protest proti tomu, že výprava Nového Zélandu nebola vylúčená z hier. Dôvodom boli zápasy rugbyového tímu Nového Zélandu v Južnej Afrike.​

ťažko pochopiť, ako môže niekto, kto má viac ako povedzme 40 rokov, tvrdiť, že šport a politika k sebe nepatria. Tým mladším sa to dá ešte odpustiť, keďže si nepamätajú vyslovene politické zápolenie Východ verzus Západ na každej letnej či zimnej olympiáde, na každých majstrovstvách sveta. Na hrdosť našich, rozumej socialistických športovcov, keď sa „nám“ podarilo zvíťaziť nad „nimi“. Šport bol totiž jediné „politikum“, v ktorom sme Západ dokázali tromfnúť. A tak sme si to aj poriadne užívali. 

A keď zostaneme doma, máločo malo väčší politický náboj ako víťazstvá československých hokejistov nad „Rusákmi“, dirigované Jozefom „Žiletkou“ Golonkom: na zimných olympijských hrách v Grenobli v pamätnom roku 1968 a o rok neskôr na hokejových majstrovstvách sveta vo Švédsku.

ako to bolo s apartheidom

Poďme však do tej histórie, z ktorej by sme sa mali poučiť. Poďme do obdobia rokov 1960 – 1990, do obdobia, v ktorom existoval celosvetový bojkot športovcov z jednej krajiny. Skutočne to tak bolo, skutočne existovala krajina, ktorej športovci mali zakázané zúčastniť sa športových podujatí organizovaných Medzinárodným olympijským výborom a väčšinou celosvetových športových organizácií.

Pravdepodobne niet lepšieho argumentu pre úzke spojenie medzi športom a politikou, než bola športová odozva na apartheid v Južnej Afrike.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite