Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Čo sa zmenilo v športe po novembri 1989? Pribudol manažment, ubudli športovci

.peter Matuška .šport .šport

Nejde o góly, body ani sekundy. Chápali to už starí Gréci, volali to familiárne kalokagatia. Zjednodušene: harmonický súlad fyzickej a duševnej stránky človeka. Čo si tak spomínam, ani po revolúcii, ktorá mohla byť možno menej harmonická a viac fyzická, sme stále nepochopili, čo vedeli už v antike.

Čo sa zmenilo v športe po novembri 1989? Pribudol manažment, ubudli športovci JOZEF TESLÍK/ZAS/VTEDY/TAS 8. júl 1950 Bratislava: Emil Zátopek na čele pretekárov v behu na 10 000 m počas ľahkoatletického stretnutia ČSR – Maďarsko. Bol prvým človekom na svete, ktorý zabehol 10 km pod 29 minút a 20 km pod jednu hodinu.

priznávam, že pri zadaní úlohy „napíš, ako sa zmenil šport po novembri 1989“ som sa až nečakane veľa narozmýšľal. Myslel som si, že to bude ľahšie. Veď každý vie, že sa zmenil. Tak ako všetko. Ale teraz k tomu skús dodať „chvalabohu“ alebo „bohužiaľ“. Nezískate si kamarátov ani medzi spomienkovými optimistami, ani medzi modernými pesimistami. Ale jedno zostalo – zábava by to mala byť stále, tak to skúsme aspoň trocha zábavne.

poslušní reprezentovali

Zdalo by sa, že isté výhody športovci za komunizmu (zostaňme pri tomto zjednodušenom termíne) mali. Ale keď si to pozrieme s odstupom, mali ich také, ako všetci ostatní lojálni prívrženci režimu. Dali by sa tu menovať prípady, príklady, porovnania, ale na to by nestačil tento papier. Zvlášť, keď máte všetku svetovú múdrosť v telefóne, ktorý je múdrejší ako vy a nájdete si o tom informácie, kedy a kde chcete. Mnohí skončili v lepšom prípade v uránových baniach. Tí ešte šťastnejší vymenili futbalové, hokejové a iné družstvá za jednotné roľnícke. 

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite