Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Pandemické olympijské hry bez atmosféry, s rúškami i škandálom

.nataša Oskarová .šport .šport

V kaviarňach, na ulici, v práci, MHD i pohostinstvách, všade sa stala ústrednou témou: o 32. olympiáde v Tokiu sa rozprávajú aj tí, ktorí šport bežne nesledujú. Hry v Japonsku sú však iné než tie pred piatimi rokmi v Riu de Janeiro 2016 či v zime pred tromi rokmi v juhokórejskom Pjongčangu.

Pandemické olympijské hry bez atmosféry, s rúškami i škandálom MATTHIAS HANGST/GETTY IMAGES 3. júl 2021 Tokio, Japonsko: Zlatá medailistka Zuzana Rehák Štefečeková a Matej Beňuš ako vlajkonosiči na zahájení Olympijských hier.

zvyčajne je medzi letnými či zimnými olympiádami odstup štyroch rokov. Kto nemá problém s matematikou, dobre si spočítal, že hry v Japonsku sa mali uskutočniť už vlani (24. júla – 9. augusta 2020), lenže tak ako všetko, aj najväčšiu športovú akciu sveta poznačila pandémia koronavírusu.

Japonci do hier investovali nielen veľa úsilia, ale predovšetkým financií. Pôvodne mal byť rozpočet 7,5 miliardy USD, no táto suma do pandémie narástla na 12,6 miliárd USD. Zrušenie hier teda neprichádzalo do úvahy. Riešením bol ročný odklad, ktorý však opäť poznačil kasu: náklady vzrástli o 22 %.

Aj keď sa organizácia hier o rok posunula, počas predchádzajúcich mesiacov vládla v Japonsku skepsa. Dlho pred štartom 23. júla nebolo isté, či sa nakoniec nenaplní scenár so zrušením. Japonci však nemajú v povahe vzdávať sa, a tak vymysleli spôsob, ako všetko uskutočniť v čo najväčšej bezpečnosti.

opatrenia nezafungovali stopercentne

Rúška, odstupy, trasovanie pohybu i zdravotného stavu, každodenné testy. To je len zlomok toho, čo organizátori vymysleli v rámci bezpečnosti zúčastnených. Pôvodne sa plánovalo, že na športoviská pustia verejnosť, no len domácich. Nakoniec sa súťaže konajú bez atmosféry, ktorú by inak utvorili plné hľadiská.Napriek všetkým opatreniam sa pandemická situácia v Tokiu zhoršuje. Každý deň pribúda rekordný počet infikovaných koronavírusom a týka sa to aj bubliny, ktorú organizátori utvorili v olympijskom areáli. Pozitívnemu testu sa, bohužiaľ, nevyhli ani niektoré hviezdy. Ochudobnený o veľkého favorita zostal napríklad golfový turnaj. Lídra svetového rebríčka Jona Rahma testovali s kladným výsledkom ešte pred odchodom do Tokia. Poznačený zostal aj atletický súboj v skoku o žrdi mužov. Suverén sezóny Švéd Armand Duplantis napokon získal zlato bez problémov, pretože jeho jediný tohtoročný premožiteľ Sam Kendricks z USA (aktuálny majster sveta) mal takisto pozitívny test na ochorenie covid-19.

slovenská radosť po šiestich dňoch

Spod Tatier sa na tokijskú misiu vydalo 41 športovcov, ktorí sa predstavili v trinástich odvetviach – lukostreľbe, atletike, bedmintone, boxe, kanoistike (aj vodný slalom), cyklistike, golfe, gymnastike, streľbe, plávaní, stolnom tenise, tenise a zápasení.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite