Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Bez divákov, bez peňazí. Ako (pre)žije slovenský šport v čase koronakrízy

.peter Bálik .šport .šport

V septembri to vyzeralo, že žiadna liga nebude. Matovič jedným šmahom zrušil všetky športové podujatia, na druhý deň však rozhodnutie zmenil. Kluby si vydýchli, súťaže sa rozbehli, no po pár kolách je pre ne situácia kritická.

Bez divákov, bez peňazí. Ako (pre)žije slovenský šport v čase koronakrízy Lukáš Grina/TASR 12. september 2020 Bratislava: Prázdne tribúny počas zápasu ŠK Slovan Bratislava – FC Spartak Trnava.

ak nedostanú od vlády rýchlu finančnú pomoc, domácemu športu hrozí kolaps. V Česku už štát kompenzuje kluby za stratu zo vstupného a hrajú ďalej, na Slovensku majú obavy, či vôbec dohrajú ­sezónu. Existenčná neistota v hokejových a futbalových kluboch len zdôrazňuje chaos, ktorý vychádza z Matovičovho kabinetu. Zároveň ukazuje, že prob­lém financovania slovenského športu je oveľa hlbší. Rýchle peniaze od štátu ho zachránia len na čas.

lízať med cez sklo

„Žijeme na rovnakej planéte, dodržiavame všetky pandemické opatrenia, ale nie sme schopní zabezpečiť príjmy pre svojich hráčov. Preto musia prísť kompenzácie, no nemôže to trvať dlhšie ako štyri týždne, lebo kluby nám začnú pekne po jednom odchádzať zo súťaže,“ hovorí šéf nitrianskeho hokejového klubu Miroslav Kováčik.

 V jeho hlase znie smútok a skepsa. HK Nitra, podobne ako väčšina slovenských klubov v extralige, je na kolenách. Tím spod Zobora sa vždy mohol spoľahnúť na silnú divácku základňu, ktorá patrí k najbúrlivejším v celej lige. Klub nemá za sebou štedrého oligarchu, ktorý by doň lial peniaze, a tak najväčším zdrojom príjmov sú fanúšikovia. Navyše nedávno odstúpil hlavný sponzor a noví partneri sa hľadajú ťažko. Zápasy sa v TV vysielajú len občas a reklama na prázdnom štadióne nie je zaujímavá. 

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite