Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Ako rozvíjame náš hokej

.diana Kosová .šport .hokej

Mojím poslaním je vytvárať deťom bezpečné prostredie, v ktorom sa môžu rozvíjať do plnohodnotných osobností a zažívať pritom radosť z vlastného napredovania. A práve hokej v tom môže pomáhať.

s hokejom som sa naživo stretla prvýkrát 29. septembra 1995 na zimnom štadióne v Banskej Bystrici. Bol to dátum, v ktorom domáci hokejisti získali historicky prvé víťazstvo v najvyššej hokejovej súťaži. Počas zápasu medzi Iskrou a hosťujúcou Dubnicou sa zrodila vášeň a láska k tomuto športu, ktorá ma dodnes ženie dopredu. Odvtedy som mala možnosť vyskúšať si hokej z pozície fanúšičky, hráčky, trénerky, manažérky, dobrovoľníčky aj funkcionárky. Šport, ale aj pravidelné vzdelávanie a predošlé zamestnania, vo mne postupne vyformoval moje vlastné životné poslanie. Tým je vytvárať deťom bezpečné prostredie, v ktorom sa môžu rozvíjať do plnohodnotných osobností a zažívať pritom radosť z vlastného napredovania. Hokej sa pre mňa stal nástrojom, ktorý takéto prostredie môže vytvoriť, ak na tom budeme spoločne tvrdo pracovať.

Pojem bezpečné prostredie osobne chápem dvoma spôsobmi. Jedným z nich je prostredie, do ktorého dieťa vstupuje – v prípade hokeja je to prostredie zimného štadióna, šatní, striedačiek... Druhým je prostredie, ktoré dieťa formuje. Sú to ľudia, s ktorými sa stretáva, ktorí sú jeho vzormi a ktorí svojím konaním priamo ovplyvňujú jeho rast a rozvoj. Je potrebné mať na zreteli oba tieto pohľady, pretože jeden bez druhého nevytvárajú optimálne podmienky pre rozvoj plnohodnotnej osobnosti.

rozvoj detí

Keď sme vytvárali koncept Športového komunitného centra v Liptovskom Hrádku, snažili sme sa myslieť na všetko, čo bolo spomenuté. Jednou z ideí bolo vytvoriť priamo v areáli školy priestor, ktorý prinesie deťom možnosť rozvíjať sa v pohybových zručnostiach a nezaťaží pritom rodičov časovo ani finančne. Rodič sa totiž v snahe rozvíjať svoje dieťa často stáva šoférom, manažérom, sponzorom či trénerom. Z lásky k dieťaťu vymieňa rolu rodiča a fanúšika za rolu organizátora všetkých detských aktivít. Netušiac, že práve toto je pre rozvoj jeho dieťaťa to najmenej zdravé.

Športové komunitné centrum v Liptovskom Hrádku je, samozrejme, rodičom prístupné. Aby sa však ich dieťa mohlo v korčuľovaní a hokeji zdokonaľovať, nemusia vydať žiadnu námahu navyše. Koncept tohto centra vychádza zo spojenia školy a športovania. V rámci vyučovacích hodín je pre deti z oboch hrádockých škôl, aj pre deti škôl z okolitých obcí, pripravený Školský korčuliarsky program. Je to korčuliarsky kurz, ktorého cieľom je priniesť deťom radosť z pohybu a z pobytu v športovom prostredí. Tomu je prispôsobený celý koncept tohto programu. Aby bol pre dieťa pohyb lákavý, je v tomto programe spojený s aktivizáciou emócií prostredníctvom uspokojenia všetkých zmyslov. Preto je súčasťou programu farebnosť prostredia (zrak), hudba (sluch), teplý čaj, sladká medaila (chuť), váľanie sa po ľade (hmat) a voňavá šatňa (čuch). Deti majú v rámci programu zabezpečený výstroj v podobe korčúľ, prilieb a dresov. Popoludní sa na ploche realizujú krúžkové aktivity pre záujemcov o korčuľovanie, krasokorčuľovanie a ľadový hokej, v lete ich nahradí inline hokej, hokejbal, florbal či iné halové športy.

Aby sme trénerom, ktorí sa v tomto programe deťom venujú, pomohli porozumieť potrebám dieťaťa, jeho duši a jeho motivácii, vytvorili a akreditovali sme neformálne zážitkové vzdelávanie s názvom Ambasádor športových aktivít (ASA). Toto vzdelávanie je zamerané prevažne na mäkké zručnosti, ktoré trénerovi pomáhajú v jeho práci s deťmi a rodičmi. Zároveň zvyšuje hodnotu trénera ako človeka, pretože ten zrazu nepracuje len s tridsiatimi hokejistami, ale je kompetentný vykonávať službu pre všetky deti v meste.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite