Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

V Londýne môžem byť pokojný

.martin Mojžiš .filip Olšovský .šport

Na halových majstrovstách Európy skončil druhý v behu na 100 metrov. Na majstrovstvách Európy do 23 rokov získal striebro v behu na 100 metrov a zlato v behu na 200 metrov, čím sa kvalifikoval na práve prebiehajúce majstrovstvá sveta. Ján Volko.

V Londýne môžem byť pokojný BORIS NÉMETH Ján Volko vycestoval na majstrovstvá do Londýna uvoľnený, keďže tento rok už niekoľkokrát prekonal svoj osobný rekord.

ak nechceme začať rovno športom, mali by sme sa spýtať na niečo, čo bolo predtým. A to v prípade dvadsaťročného človeka znamená spýtať sa na detstvo. Takže, aké ste mali detstvo?

Mám trochu horšiu dlhodobú pamäť, v tomto je lepšia moja sestra. No určite som bol šťastné dieťa, ktorému nič nechýbalo. Aj keď som možno niekedy chcel niečo viac, bola to skôr hlúposť, ktorú som aj tak nepotreboval.

čo také?

Ja neviem. Plastový meč alebo nejaká podobná somarina. Lego alebo také tie malé autíčka Bburago, ktoré vtedy boli v kurze.

zrejme pochádzate z rodiny, kde mal aj plastový meč svoju hodnotu. Čo robia vaši rodičia?

Mama je ekonómka vo vydavateľstve u Saleziánov na Miletičovej a otec robí svetelnú reklamu. Všetky tie svietiace tabule nad obchodmi.

tak to sme mali detstvo z rýchlika a teraz poďme ku športu. Ešte pred atletikou ste sa venovali futbalu. Ako ste sa k nemu dostali?

Hrával som za klub SDM Domino, keďže pôsobia na Trnávke, kam som chodil aj do kostola. Hrával som osem rokov a vždy za starších, pretože v mojej vekovej kategórii bolo vždy veľa hráčov a nepotrebovali ma. Nebol som nejaký extra dobrý, iba rýchly. Hrával som obrancu.

obrancu? Nehrávajú najrýchlejší hráči krídelných útočníkov?

Nikdy som nebol technický typ a nevynikal som ani streľbou. Nebol som nejak ofenzívne ladený, skôr som bol ten, čo naháňal útočníkov. Vždy som si ich najprv nechal utiecť a potom som ich dobiehal.

„V tejto sezóne už najbližší cieľ neznamená nejaký čas, keďže sme už prekonali časy, ktoré boli stanovené na začiatku sezóny.“

prečo ste nakoniec presedlali z futbalu na atletiku?

Futbal ma už nenapĺňal. Posledný rok som sa vrátil do svojej vekovej kategórie a tam som nehrával, lebo ich bolo dosť. Už ma to ani nebavilo a ja som nikdy nebol taký, že by som vyslovene chcel hrať futbal a tlačiť sa do zostavy. A tak som začal robiť aj atletiku. Dva roky som tie športy robil súčasne, utekal som z jedného tréningu na druhý a ku koncu ma to už vôbec nebavilo. Bolo to stále iba hobby, ale mal som nejaké výsledky.

na tej atletike ste od začiatku behali šprinty? 

Mojou výhodou je, a vždy to hovorím, že som od začiatku robil všetko. Maratóny, lesné behy, skok do diaľky aj do výšky. Vyprofilovať sa niekedy v štrnástnich, nie je optimálne. Naložili by na mňa činky a v tom veku by som síce behal skvelé časy, ale potom v osemnástke by som mal po kariére.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite