Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Raz budem ako Sagan

.peter Bálik .šport .spoločnosť

Úspech Petra Sagana na cyklistických pretekoch Tour de France ukázal, že z marazmu, ktorým žije naša spoločnosť, existuje cesta von.

Raz budem ako Sagan Stephane Mantey Pool/AP/SITA

snažím sa spomenúť si, kým som chcel byť ako chlapec, hrajúci sa na ihrisku v šedivých osemdesiatych rokoch. Spoločnosť bola doslova zakonzervovaná a zmrazená, a tak jediným útekom z reality bol pre mňa šport. V lete sme hrali futbal, v zime hokej a do toho tenis, volejbal a dokonca dnes úplne zabudnutú vybíjanú. Môj prvý futbalový vzor bol Panenka, potom som chcel byť Platinim, neskôr Moravčíkom. Alebo hokejovým brankárom Králikom či tenistom Mečířom. Keď sa na to detské blúznenie pozriem dnes, vidím, že športovci boli jedni z mála pozitívnych vzorov tých čias. Každý ich úspech vlial do našich detských žíl radosť a odhodlanie.

Viem si predstaviť, že dnešná mládež zažíva niečo podobné so Saganom, ktorý na Tour de France piatykrát obhájil zelený dres. Situácia je pritom dnes úplne iná ako v normalizovaných osemdesiatych rokoch, no v niečom je stále rovnaká. Slovensko kríva na obe nohy, žijeme vo svete, kde platia kaliňákovské a bašternákovské pravidlá, kde sa ľudia boja všetkého cudzieho ako čert kríža. Ale vo Francúzsku sa odohrával príbeh, ktorý ukazuje na inú, pozitívnu tvár Slovenska.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite