Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Slováci doma zdolali Islanďanov a postúpili na ME 2024

.tasr .šport

Na európskom šampionáte si tak zahráme s najlepšími tímami starého kontinentu.

Slováci doma zdolali Islanďanov a postúpili na ME 2024 SITA/Milan Illík

slovenská futbalová reprezentácia sa tretíkrát v ére samostatnosti prebojovala na majstrovstvá Európy. V minulosti si Slováci zahrali na kontinentálnom šampionáte v rokoch 2016 a 2021, chýbať nebudú ani v Nemecku 2024. Zverenci trénera Francesca Calzonu spečatili postup na budúcoročné Euro vo štvrtkovom domácom súboji J-skupiny, v ktorom im na definitívu stačila iba remíza. Slovenskí futbalisti napokon zvíťazili 4:2 (2:1). Zaujímavosťou je, že vôbec prvýkrát spečatili postup na vrcholný turnaj doma, na MS 2010 aj na ME 2016 a 2021 získali istotu u súperov.

Hráči SR zatiaľ nazbierali 19 bodov a v tabuľke J-skupiny obsadia s definitívnou platnosťou druhú priečku. Portugalčania si triumfom vo Vaduze nad Lichtenštajnskom 2:0 udržali stopercentnú bilanciu v tejto kvalifikácii a sú suverénne na čele tabuľky. Tretia priečka patrí Luxemburčanom, ktorí doma triumfovali nad výberom Bosny a Hercegoviny 4:1, prišli však o šancu na priamy postup na ME. Na Euro sa však ešte môžu dostať prostredníctvom play-off. Na 4. pozícii zostali Islanďania, piaty je tím Bosny a Hercegoviny a na poslednej 6. priečke tím Lichtenštajnska bez jediného bodu. Slovákov čaká v nedeľu záverečný kvalifikačný zápas, v Zenici ich vyzve domáci výber Bosny a Hercegoviny.

„Keby nám niekto po prvom zápase povedal, že po deviatom súboji budeme mať istý postup, tak by som tomu veril len veľmi ťažko. Verili sme však v progres a v ten futbal, ktorý nám tréner vštepoval, preto som rád, že sme to doma spečatili. Doma sme si zaistili postup prvýkrát, tieto momenty sa nemusia opakovať tak často. Keďže sme inkasovali ako prví, bol náročný a zbytočný moment, no som rád, že sa nám nepodlomili kolená a ďalej sme útočili,“ povedal autor víťazného presného zásahu Ondrej Duda v prenose RTVS Šport.

V prvom polčase hostia z Islandu zaskočili slovenský výber v 17. minúte, keď po centri Victora Palssona hlavičkou presne zakončil Orri Oskarsson. Domáca odpoveď však prišla pomerne rýchlo, po polhodine hry rohový kop Lukáša Haraslína usmernil do bránky súpera Juraj Kucka. Už o niekoľko minút neskôr hlavný arbiter z Anglicka po zásahu systému VAR nariadil pokutový kop za faul na Ondreja Dudu a práve Duda z penalty upravil na 2:1.

Začiatok druhého polčasu patril Slovákom a najmä Lukášovi Haraslínovi. Ten v 47. a 55. minúte dvoma presnými zásahmi pridal dve poistky a priniesol na kopačky domáceho kolektívu pokoj. V 74. minúte síce ešte skorigoval pri prvom dotyku s loptou striedajúci Andri Gudjohnsen, ale to nič nezmenilo na tom, že Slováci zvíťazili, získali tri body a postúpili na ME 2024.

„Sú to chvíle, ktoré sa ťažko dajú opísať. Som veľmi rád, že sa nám to podarilo tretíkrát v rade. Všetko prežívam emotívne, ale vo vnútri. Som rád, že to máme za sebou a koniec je úspešný. Je vidieť, čo tréner Calzona tímu priniesol. Vidia a vedia to všetci, čo futbalu rozumejú. Čo by za postup dali iné krajiny, ktoré sa na turnaj nedostali. Pre nás je to obrovský úspech mladej krajiny. Asi budeme jediný tím žrebovaný z piateho koša, ktorý postúpil priamo na ME,“ zhodnotil po postupe prezident Slovenského futbalového zväzu (SFZ) Ján Kováčik.

Kvalifikácia o postup na futbalové majstrovstvá Európy 2024 do Nemecka - J-skupina:

BRATISLAVA

Slovensko - Island 4:2 (2:1)

Góly: 30. Kucka, 36. Duda (z pok. kopu), 47. a 55. Haraslín - 17. Oskarsson, 74. Gudjohnsen, ŽK: 89. Dúbravka (SR), rozhodoval: Pawson (Angl.), 21 548 divákov

Zostavy:

Slovensko: Dúbravka - Gyömbér, Vavro, Škriniar, Hancko - Kucka, Lobotka, Duda (79. Bénes) - Schranz (79. D. Ďuriš), Boženík (90. Polievka), Haraslín (65. Suslov)

Island: Olafsson - Sampsted, Ingason, Pálsson, Finnsson - Willumsson (73. Finnbogason), Traustason (25. Thordarson), Hlynsson (46. Johannesson) - Sigurdsson (61. Gunnarsson), Oskarsson (73. Gudjohnsen), Gudmundsson

VADUZ

Lichtenštajnsko - Portugalsko 0:2 (0:0)

LUXEMBURG

Luxembursko - Bosna a Hercegovina 4:1 (2:0)

Tabuľka J-skupiny:

1. Portugalsko 9 9 0 0 34:2 27 - postup na ME 2024

2. Slovensko 9 6 1 2 15:7 19 - postup na ME 2024

3. Luxembursko 9 4 2 3 12:19 14

4. Island 9 3 1 5 17:14 10

5. Bosna a Hercegovina 9 3 0 6 8:18 9

6. Lichtenštajnsko 9 0 0 9 1:27 0

Ak si predplatíte digitálne predplatné alebo tlačený .týždeň na ďalší rok, pomôžete nám prežiť a robiť to, čo vieme. Vopred ďakujeme.

Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ a fotografií zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite