Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Olovrant u grófky a spomienky na kaviarne

.stanislav Janota .spoločnosť .história

Dobre sme poznali pomery v domácnosti grófky Sipeky. Stará mama Hana sa narodila a detstvo do 10 rokov prežila v Ilave. Dôkladne poznala Klobušice (od roku 1969 sú súčasťou jej rodnej Ilavy). Grófka Alžbeta bola jej priateľkou, možno i veľmi vzdialenou príbuznou.

Olovrant u grófky a spomienky na kaviarne ARCHÍV STANISLAVA JANOTU Hana v kaviarni. Z archívu Stanislava Janotu.

klobušický kaštieľ postavil ako klasicistické vidiecke sídlo v rokoch 1830 – 1840 gróf Karol Piaček pre svoju dcéru Sidóniu. Kaštieľ mal síce aj park, ale hlavnou funkciou bolo vlastne komplexné hospodárske „gazdovstvo“ s dominanciou hospodárskeho krídla (s oranžériou a skleníkom).

Gróf Alexander Vilibald Sipeky von Paks bol potomkom Tomáša Sipeky aliter Paks a jeho manželky Kataríny Eöttheövény, ktorým titul udelil v Prahe cisár Rudolf. Sidónia sa vydala za grófa Sipekyho v roku 1850 a kaštieľ zdedili v roku 1857. Vychovali tu dvoch synov a dve dcéry. V Klobušiciach je pochovaný jej slávny zať, uhorský minister Gábor Baross. 

Gróf Sipeky zomrel v roku 1866, Sidónia riadila hospodárstvo pevnou rukou a v roku 1874 sa znovu vydala za grófa Alfonza Eduarda Becketsa von Westerstetten. Znovu ovdovela v roku 1894. Už nezvládala „gazdovstvo”. Hospodárstvo prenajala Heinrichovi Kohnovi a Jakubovi Weiszovi. Neskôr im predala hospodárstvo a aj samotný kaštieľ. 

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite