Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Esej: Tragická politika

.tomáš Zálešák .spoločnosť .esej

Keď v januári roku 1965 zomrel Winston Churchill, Leo Strauss pri tejto príležitosti začal svoju prednášku z politickej filozofie pripomenutím povahy politiky pre tých, ktorí sa ňou zaoberajú ako študijným predmetom a musia túto jej povahu správne poznať.

Esej: Tragická politika YOUSUF KARSH/WIKIMEDIA COMMMONS Churchill mal bližšie k tragickému vedomiu než jeho hlavný partner, americký prezident Roosevelt. Churchill reprezentoval tradičnú imperiálnu a európsku reálpolitiku.

strauss svoju pripomienku sumarizuje:  „Nemáme vyššiu povinnosť, než pripomínať sebe a svojim študentom politickú veľkosť, ľudskú veľkosť a vrcholy ľudskej excelencie. Preto, lebo sa od nás očakáva, že budeme cvičiť seba aj iných vo videní vecí, aké sú, a to znamená predovšetkým vidieť ich veľkosť aj ich biedu, ich excelenciu aj ich zvrhlosť, ich vznešenosť aj ich nízkosť, a preto si nikdy nezamieňať priemernosť, nech je akokoľvek vycibrená, za skutočnú veľkosť.“

Od tejto tézy sa môžeme odraziť a rozviesť ju vlastnými slovami. Politika je význačne ľudská záležitosť, daná ľudskými zvláštnymi schopnosťami aj obmedzeniami. Je odrazom povahy ľudí, ktorí sa jej účastnia, ich sklonov k dobru aj zlu. Aj toho, ako ctižiadosť a veľkolepé plány osudovo narážajú na silnejšie osudové medze, ktoré aktéri nemôžu ovplyvniť. Starí Gréci, ktorým vďačíme za pojem politika, nám zanechali aj literárny a dramatický žáner tragédie. Oboje spolu môže súvisieť viac, než sa zdá. Politika má tragický rozmer: nie v trápnych, hlúpych a babráckych, ale práve vo svojich najvznešenejších príkladoch.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite