Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Esej: Logika znásilnenia z roku 1968

.tomáš Zálešák .spoločnosť .téma

Normalizačný režim v ČSSR vyvodil so železnou leninskou logikou „poučenie z krízového vývoja“. A pre nás zostáva pripomenúť si naše vlastné poučenie alebo ho nanovo premyslieť, ak k nemu v dostatočnej miere nedošlo.

Esej: Logika znásilnenia z roku 1968

s časovým odstupom a striedaním generácií zákonite vyvstáva aj potreba sprostredkovať lekcie minulosti aj v meniacich sa podmienkach, sprostredkovať poučenie tak, aby bolo na tieto meniace sa podmienky aplikovateľné. Koniec koncov, nie všetko sa mení tak veľmi, ako by sa to niekomu hodilo. A invázia vojsk „spriatelených“ krajín Varšavskej zmluvy je minulosť prítomná v živej pamäti, a práve preto (najmä u niektorých z nás) ešte stále nie celkom adekvátne spracovaná. Pokúsme sa teda túto skúsenosť uchopiť a sprítomniť pomocou niektorých stručných téz. Anamnéza môže mať aj symbolický charakter.

hovoriť o znásilnení

Začnem zdanlivo odťažitou, s politikou nie príliš súvisiacou témou: prečo sa znásilnenie pokladá za ťažký zločin? Existujú spoločenstvá, v ktorých sa znásilneniu neprikladá zďaleka taká váha, alebo sa mu prikladá selektívne. Tak tomu niekde mohlo byť v minulosti (to, čo napríklad platilo pre slobodného občana, nemuselo platiť pre otroka; čo sa vzťahovalo na urodzeného, nemuselo sa vzťahovať na nevoľníka). 

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite