Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Pápež František sa stretol s veriacimi v pútnickom mieste Fatima

.tasr .spoločnosť

Pápež už druhý deň po sebe nepoužil pripravený prejav, ale mladým sa prihovoril vlastnými slovami

Pápež František sa stretol s veriacimi v pútnickom mieste Fatima AP Photo/Francisco Seco

pápež František sa v sobotu v portugalskom pútnickom mieste Fatima stretol s 200.000 veriacimi z celého sveta. Pricestoval tam v rámci Svetových dní mládeže (SDM), ktoré sa konajú v portugalskom hlavnom meste Lisabon. TASR správu prevzala z agentúry AFP. 

Osemdesiatšesťročný František priletel do Fatimy vrtuľníkom, pozdravil zhromaždených veriacich a následne sa s chorými a zdravotne znevýhodnenými mladými ľuďmi pomodlil ruženec v kaplnke postavenej na mieste, kde sa podľa katolíckej cirkvi v roku 1917 trom deťom zjavila Panna Mária. Pápež sa tiež prihovoril zhromaždeným pútnikom. V prejave zopakoval výzvy na vytvorenie „inkluzívnej cirkvi“. Vyhlásil, že kaplnka, v ktorej sa nachádzajú, je „akoby obrazom cirkvi – nemá dvere a víta všetkých.“

Agentúra AFP pripomína, že pápež už druhý deň po sebe nepoužil pripravený prejav, ale mladým sa prihovoril vlastnými slovami. Vatikán uviedol, že v piatok sa tak stalo v dôsledku ťažkostí so zrakom. Vo Fatime však František pripravený príhovor nepoužil zámerne.

Pápež v stredu dopoludnia priletel do portugalskej metropoly Lisabon na Svetové dni mládeže, na ktorých by sa mal podľa očakávaní celkovo zúčastniť až milión mladých ľudí z celého sveta. SDM sa spravidla konajú každé tri roky a ide o vôbec najväčšie podujatie organizované katolíckou cirkvou. V rámci lisabonských SDM sa konajú koncerty, bohoslužby či prednášky. Podujatie vyvrcholí bohoslužbou na predmestí portugalskej metropoly.

 Ak si predplatíte tlačený .týždeň na ďalší rok, pomôžete nám prežiť a robiť to, čo vieme. Vopred ďakujeme.

Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ a fotografií zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite