Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Esej: Než spadla opona

.tomáš Zálešák .spoločnosť .esej

Výsledky druhej svetovej vojny sú naďalej s nami. Za ich dedičstvo, akokoľvek sprostredkované, môžeme pokladať aj viacero aktuálnych medzinárodných problémov a konfliktov. Lekciu tejto vojny nemôžeme opomenúť ani pri úvahách o dnešnom svetovom rozložení síl a potenciáli jeho zmien.

Esej: Než spadla opona JOE ROSENTHAL/WIKIMEDIA COMMONS 23. február 1945 Japonsko, ostrov Iwó-džima: Príslušníci americkej námornej pechoty vztyčujú americkú vlajku na vrchu Suribači. Fotografia Joea Rosenthala z Associated Press.

prízraky sa vracajú aj v súvislosti s novou agresivitou Ruska a vojnou na Ukrajine. Aj u nás, v strednej Európe, opäť počuť otázku o skutočnej povahe niekdajšieho „oslobodenia“ sovietskou armádou. S ňou súvisia aj ďalšie: Kto vyhral? A kto mal aký podiel na víťazstve? A tiež: Akých chýb sa západní spojenci dopustili či nedopustili vo vzťahu k Sovietskemu zväzu?

Samo Rusko dnes predstavuje hlavolam podobne ako v minulosti, keď odhady jeho aktuálnej sily aj slabosti často zlyhávali: Je Rusko také silné, ako vyzerá? Alebo také slabé, ako sa zdá? A okrem obáv, bohužiaľ, prežívajú aj nevhodné nádeje vkladané do Ruska. Zdá sa pritom, že prelínanie sna a skutočnosti je oddávna hlboko zakorenenou súčasťou západného vnímania Ruska. Rusko sa tak následne môže vždy znova javiť ako záhada pre navyknuté schémy myslenia a očakávania, ktorým tieto dávajú vzniknúť.

Studená vojna bola výsledkom dosiahnutého víťazstva „veľkej aliancie“ nad Nemeckom a Japonskom. Bolo to víťazstvo s nádychom tragédie, a to vo viacerých ohľadoch a na viacerých miestach sveta. Rozkol medzi spojencami bol od začiatku zakódovaný v koalícii, ktorú si vynútil boj proti spoločnému nepriateľovi. Ani na vrchole vojnového úsilia neboli spojenecké vzťahy zďaleka idylické a oslobodené od znepokojivých otázok.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite