Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Pápež František pricestoval do Lisabonu na Svetové dni mládeže

.tasr .spoločnosť

Konferencia biskupov Portugalska potvrdila, že pápež sa súkromne stretne aj s obeťami sexuálneho zneužívania duchovnými.

Pápež František pricestoval do Lisabonu na Svetové dni mládeže AP Photo/Gregorio Borgia

pápež František v stredu dopoludnia priletel do portugalskej metropoly Lisabon, kde sa zúčastní na Svetových dňoch mládeže (SDM). Očakáva sa, že pri tejto príležitosti do Lisabonu príde až milión mladých ľudí z celého sveta. TASR správu prevzala z agentúr AFP a Reuters.

Pápež zostane v Portugalsku päť dní. Jeho prvou zastávkou bude palác Belém, kde ho oficiálne privíta portugalský prezident Marcelo Rebelo de Sousa.

Pápež na palube lietadla žartoval, že zo SDM v Lisabone „sa vráti do Ríma omladený.“ Osemdesiatšesťročného Františka totiž v posledných mesiacoch trápia viaceré zdravotné ťažkosti – pred dvoma mesiacmi absolvoval operáciu hernie a dlhodobo má i problémy s chôdzou.

Konferencia biskupov Portugalska potvrdila, že pápež sa súkromne stretne aj s obeťami sexuálneho zneužívania duchovnými. V jeho oficiálnom programe však takýto bod nie je.

Svetové dni mládeže založil v roku 1986 zosnulý pápež Ján Pavol II. Konajú sa spravidla každé tri roky a ide o najväčšie podujatie organizované katolíckou cirkvou. V rámci lisabonských SDM sa budú konať koncerty, bohoslužby či prednášky. Podujatie vyvrcholí bohoslužbou na predmestí portugalskej metropoly.

Ak si predplatíte tlačený .týždeň na ďalší rok, pomôžete nám prežiť a robiť to, čo vieme. Vopred ďakujeme.

Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ a fotografií zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite