Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Milovaná aj zatracovaná Barbara Millicent Roberts

.bibiána Kristína Danitová .spoločnosť

Takmer každé malé dievčatko malo aspoň jednu bábiku Barbie. Z Barbary Millicent Robertsovej, ako znie jej skutočné meno, sa za desiatky rokov na pultoch hračkárstiev stala najpredávanejšia bábika.

Milovaná aj zatracovaná Barbara Millicent Roberts SITA/AP Photo/Richard Drew

firmu Mattel v roku 1945 založili Harold Matson a Elliot Handler. Za vznikom ikonickej Barbie stoja Ruth a Elliot Handlerovci, ktorí ju predstavili na veľtrhu hračiek v marci 1959. Ruth sa inšpirovala dcérou Barbarou, ktorá sa s kamarátkami rada hrávala s papierovými bábikami a prostredníctvom nich si predstavovali samé seba ako dospelé ženy. Ruth s Elliotom preto vymysleli bábiku, ktorá bude dospelá a môže byť čímkoľvek. 

Dievčatá tak okrem imitácie bábätiek dostali do rúk malú dospelú ženu, pomocou ktorej sa začali oboznamovať so svetom, s rôznymi povolaniami a rolami, ktoré ľudia zastávajú. Ich veľkou prednosťou je, že bábiky Barbie umožňujú dieťaťu precvičovať si empatiu a základy fungovania spoločnosti. Hoci je hranie sa pre deti primárne zábavou, je i spôsobom rozvoja rôznych zručností. 

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite