Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Olhu Charlanovú rehabilitovali

.lucia Štasselová .spoločnosť

Diskvalifikácia ukrajinskej šermiarky je pozastavená a bude môcť súťažiť na majstrovstvách sveta. Ukrajinka Charlanová porazila na majstrovstvách sveta v šerme Rusku Smirnovovú, ale nepodala jej ruku a bola diskvalifikovaná po proteste súperky. Šermiarka z Mykolajiva, zlatá olympijská medailistka zápas vyhrala, ale rozhodla sa pozdraviť svoju súperku len zbraňou. Tá následne protestovala 45 minút v strede pódia.

Olhu Charlanovú rehabilitovali SITA/AP Photo/Lee Jin-man

vylúčenie po odmietnutí podať ruku Ruske Smirnovovej je zrušené: ukrajinská šampiónka sa bude môcť zúčastniť svetového turnaja družstiev. Exekutíva FIE mení pravidlá a podriaďuje sa výzve MOV.

Olga Charlanová sa stala prvou atlétkou reprezentujúcou Ukrajinu, ktorá od februárovej invázie súťažila s Ruskou / Bieloruskou. V  prvom kole na majstrovstvách sveta v šerme 2023 v Miláne zvíťazila ukrajinská viacnásobná šampiónka nad  Annou Smirnovovou. No odmietnutie podania ruky v závere zápasu vyvolalo najskôr protest Rusky, ktorá na 45 minút „trucovala“, sediac na stoličke, a nasledovalo vylúčenie Charlanovej. Škandalózne rozhodnutie vyvolalo tvrdú reakciu ukrajinskej vlády: „Rozhodnutie Medzinárodnej šermiarskej federácie diskreditovať legendárnu ukrajinskú šermiarku za to, že odmietla podať ruku ruskej športovkyni, je prejavom totálneho nedostatku empatie, nepochopenia emocionálneho kontextu a je absolútne hanebné,“ povedal prezidentov poradca  Mychailo Podoljak.

Pred odmietnutím ukrajinskej šermiarky podať ruku Smirnovovej po jej porážke (čo avizovala už pred zápasom) jej Olha ponúkla len kord, ktorého sa však Ruska ani nedotkla, pričom ide tiež o bežne používanú formu pozdravu. V tom momente Ukrajinka odišla, zatiaľ čo Ruska začala protestovať a posadila sa na stoličku, ktorú opustila až 45 minút po rozhovore so svojím trénerom a medzinárodným delegátom.

„Ešte predtým, ako ju rehabilitovali, stala sa Charlanová hrdinkou Ukrajiny a symbolom jej boja.“

Škandalózny postoj jej však nepomohol k návratu do súťaže: do osemfinále postúpila Bulharka Ilieva, Charlanovej určená súperka pred diskvalifikáciou.

Existujú už precedensy z tenisu, ale len na individuálnej úrovni. Ukrajinky a Rusky sa už proti sebe postavili na tenisových turnajoch WTA, no športovkyne z Kyjeva sa tu zúčastnili na individuálnej úrovni, kým Ukrajina sa na šermiarskych MS prezentuje ako národ. Ukrajinské ministerstvo športu sa rozhodlo, že už nebude brániť svojim športovcom, aby čelili Rusom alebo Bielorusom, ktorí budú súťažiť ako neutrálni; to je model, ktorý by umožnil športovcom z dvoch bojujúcich krajín koexistovať aj na parížskych olympijských hrách. Nová línia by Ukrajincom zakázala čeliť športovcom, ktorí „reprezentujú Ruskú federáciu a Bielorusko“. 

Ukrajinka si po tom, čo sa dozvedela o diskvalifikácii, povzdychla: „Myslím, že ste všetko videli, len som jej nechcela podať ruku. Vedela som, existuje aj iná možnosť. Navrhla som pozdrav čepeľou, ona to neakceptovala a rozhodca mi povedal, že môžem odísť a potom som sa rozcvičila na ďalší zápas, po kontrole zbrane povedali, že sa chcú so mnou porozprávať a oznámili mi, že som dostala čiernu kartu, ale nemyslím si, že to rozhodol rozhodca. Rozhodca mi čiernu kartu udeliť nechcel. Je to veľmi kruté aj voči nemu, je to veľmi kruté pre všetkých. Zabíja to systém, túto federáciu, zabije to všetkých, dokonca aj rozhodcov."

Pri podrobnej analýze prípadu sa dokonca vynárajú podozrenia, že prvú chybu šermiarskej etiky urobila, naopak, ruská šermiarka, keďže neakceptovala ponúknutý pozdrav zbraňou (ten sa značne rozšíril hlavne v čase covidu a v súčasnosti je akceptovaný ako plnohodnotný). Ešte predtým, ako ju rehabilitovali, stala sa Charlanová hrdinkou Ukrajiny a symbolom jej boja. Jej ruská súperka otvorene podporuje ruskú inváziu.

anonymný street art/meme

Spracované z ukrajinských zdrojov.

Ak si predplatíte tlačený .týždeň na ďalší rok, pomôžete nám prežiť a robiť to, čo vieme. Vopred ďakujeme. 

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.posledné
.neprehliadnite