Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Na Majstrovstvách sveta v hokeji zatiaľ s Nemeckom prehrávame 4:2.

Orbán: Otázku nástupníckych štátov možno bude treba ponechať na historikov

.tasr .spoločnosť

Slovenský prístup k tejto problematike je podľa jeho názoru značne odlišný od maďarského.

Orbán: Otázku nástupníckych štátov možno bude treba ponechať na historikov sita/AP Photo/Heinz-Peter Bader

pokiaľ nebude medzi Maďarskom a Slovenskom zhoda v otázke nástupníckych štátov, tak ju bude potrebné prenechať historikom. Vyhlásil to v piatok predseda maďarskej vlády Viktor Orbán v pravidelnom rozhovore pre stanicu Kossuth Rádió, informuje spravodajca TASR v Budapešti.

Orbán v súvislosti so Slovenskom upozornil na skutočnosť, že v septembri budú v SR parlamentné voľby. Ako dodal, ak obe krajiny budú mať v otázke nástupníckych štátov spor, tak to bude potrebné ponechať na historikov. „Je chybou púšťať túto otázku do centra slovensko-maďarských vzťahov,“ konštatoval.

Slovenský prístup k tejto problematike je podľa jeho názoru značne odlišný od maďarského. Maďari vnímajú svoju históriu ako jednotných 1100 rokov. „Vnímame to ako jeden príbeh,“ dodal.

Ministerstvo zahraničných vecí a európskych záležitostí (MZVEZ) SR si pre Orbánove výroky v pondelok predvolal maďarského veľvyslanca Csabu Balogha. „Československo (a neskôr Slovensko) či Maďarsko sú rovnakými nástupníckymi štátmi Rakúsko-Uhorska. Od dnešného Maďarska teda nemohlo byť nič odtrhnuté,“ reagovalo ministerstvo na Orbánove slová určené Maďarom žijúcim v „odtrhnutých častiach krajiny“.

Orbán minulú sobotu na letnej univerzite Maďarov v rumunskom Baile Tušnad kritizoval maďarskú menšinu na Slovensku, ktorá napriek tomu, že tvorí zhruba desať percent obyvateľstva, nie je podľa neho schopná zabezpečiť si zastúpenie v slovenskom parlamente. 

V súvislosti s protestmi, ktoré sa z Rumunska i Slovenska ozvali po jeho výrokoch na letnej univerzite Maďarov, Orbán podotkol, že vidí veľké príležitosti na spoluprácu s Bukurešťou i s Bratislavou. „V ďalšom období by sme spolu mohli urobiť veľa pekných vecí,“ vyhlásil Orbán.

Ak si predplatíte tlačený .týždeň na ďalší rok, pomôžete nám prežiť a robiť to, čo vieme. Vopred ďakujeme.

Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ a fotografií zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite