Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Esej: Možno liečiť fanatizmus?

.tomáš Zálešák .spoločnosť .esej

Téma nebude leto, ale predsa sa núka pri ňom začať: leto je totiž pre mnohých príležitosť tárať o konci sveta. Už zase je jasná nielen obloha, ale aj to, kto za to môže. A že celá doterajšia civilizácia je „celé zle“, všetko treba rozbiť a postaviť odznova, tentokrát poriadne. A odstrániť tých, ktorí...

Esej: Možno liečiť fanatizmus? WIN MCNAMEE/GETTY IMAGES 6. január 2021 Washington D.C., USA: Priaznivci Donalda Trumpa nechceli uznať víťazstvo Joa Bidena v prezidentských vo�bách a zaúto�ili na Kapitol.

nie, nezľahčujem ekologické problémy. Beriem ich s maximálnou vážnosťou. Netvrdím ani, že mi tie extrémne horúčavy spôsobujú rozkoš. Mám však väčšiu hrôzu z niečoho iného: z toho extrémneho výpeku, ktorý dokážeme vyprodukovať vo vlastných hlavách a následne nútiť ostatných, aby sa smažili s nami.

Reč teda nebude o ekológii. Ani o niektorých iných konkrétnych reálnych problémoch skutočného sveta, hoci žiadny z nich tu nepopierame. Budeme hovoriť o chybných záveroch, ktoré z nich vyvodzujeme, o zvrátených reakciách na ne, a predovšetkým o zaslepenosti v službe nejakej idey a odhodlanosti páchať zlo v mene toho, čo pokladáme za vyššie dobro. Reč bude o fanatizme, hoci by sa dali použiť aj iné synonymá.

žiadna láska k nepriateľom 

Fanatik, ktorý obviňuje skazený svet, tak nezvykne robiť z lásky, pre ktorú by chcel tento svet zachrániť. Nerobí to ani z lásky ku konkrétnym trpiacim ľuďom. Ani vtedy, ak príležitostne hovorí o solidarite. 

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite