Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Francis Fukuyama: Ako premýšľať o klimatickej politike

.francis Fukuyama .spoločnosť .téma

Postoje ku klimatickej zmene sa posúvajú, aj tam, kde predtým vládla skepsa, vidieť akceptáciu. Ako však prekonávať dávno vyhĺbené zákopy medzi politickými tábormi, keď má byť výsledkom optimalizácia štátnych politík?

Francis Fukuyama: Ako premýšľať o klimatickej politike GETTY IMAGES Na ťažbu ropy v západnom Texase, Lubbock sa používajú aj veterné turbíny. Alternatívne zdroje energie sú na vzostupe aj v ináč konzervatívnych Spojených štátoch amerických.

názory na klimatickú zmenu sú samy tiež predmetom zmeny. Zároveň sa im stále nedarí opustiť staré koľaje a neposúvajú sa ani dostatočne rýchlo. Vidieť to na americkej politickej scéne, kde sa aj na jej pravej časti postupne vyparuje skepsa – prispievajú k tomu citeľne stúpajúce teploty, neprehliadnuteľné požiare v krajine, ktoré sa vymykajú spod kontroly, ale aj zaznamenané topenie ľadovcov.

Donald Trump pôvodne vyhlasoval, že klimatická zmena je hoax, a pod jeho kuratelou sa Spojené štáty americké vyviazali z Parížskej dohody o zmene klímy. Takýto postoj je vo svete trumpovských konzervatívcov stále dominantný – MAGA tábor aj dnes pokladá obavy z klimatického otepľovania za prejav slabosti, ktorú nemožno tolerovať. Lenže, ako ste si azda povšimli, Donald Trump a jeho krídlo Republikánskej strany sú na úpadku a dá sa dúfať, že nebudú určovať agendu budúcnosti.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite