Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Esej: Tyrania tvárou v tvár

.tomáš Zálešák .spoločnosť .esej

Nové kolo globálnej konfrontácie demokracií s rôznymi „alternatívami“ režimov založených na svojvôli a neslobode nás núti oprášiť niektoré z minulosti známe otázky. A čuduj sa, pokrokový svet, tie otázky sa môžu začať javiť neotrepane nové. Ani tie odpovede nie sú také samozrejmé, ako sa zdalo.

Esej: Tyrania tvárou v tvár FOTO UNIVERSAL HISTORY ARCHIVE/GETTY IMAGES 16. máj 1989 Peking, Čína: Rozhovor medzi sovietskym vodcom Michailom Gorbačovom a čínskym najvyšším vodcom Teng Siao-pchingom.

režimy neslobody sú tu stále s nami. Naďalej však vo vzťahu k nim pretrvávajú aj isté predsudky; mimochodom, bytostne moderné.

Je tu presvedčenie, že totalitné či s nimi príbuzné režimy vykazujú nemenný súbor známych, už prebádaných vlastností a prejavov. Na to nadväzuje ďalšie presvedčenie, že meniaca sa situácia musí práve preto privodiť zánik týchto režimov. Aj keď ešte existujú, predstavujú vraj produkt prekonaného či v princípe prekonateľného štádia vývoja ľudskej spoločnosti. Z toho môže ľahko vyplynúť (hoci sa to vždy neprizná), že tento predmet nie je hoden ďalšieho štúdia. Aj ak nás nanovo ohrozuje, treba vraj proti nemu bojovať a nezdržiavať sa mudrovaním, keď vieme, čo o ňom máme a môžeme vedieť.

Avšak bojovať úspešne si vyžaduje poznať nepriateľa aj seba samých. A tvrdím, že v oboch ohľadoch máme dodnes pretrvávajúce medzery, skreslené vnímanie, nedostatok terminológie a následné problémy s vecnou komparáciou a klasifikáciou.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite