Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Esej: Osamelosť morálnych stroskotancov

.tomáš Zálešák .spoločnosť .téma

Hneď na začiatku chcem upokojiť čitateľa, ktorého by moralizujúci titulok mohol citovo pohoršiť. Morálnou krízou súčasnosti sme postihnutí všetci.

Esej: Osamelosť morálnych stroskotancov GETTY IMAGES Morálne aj politické spoločenstvo predpokladajú spoločné povedomie, vnímanie spoločných zdieľaných skúseností, pojmov, presvedčení, nádejí, ašpirácií.

budem sa preto snažiť (pravda, s vecne diktovanými výnimkami) moralizovať v pluráli prvej osoby, vzťahujúc tu preberaný problém na „nás“, teda aj na seba.

Ten plurál prvej osoby je dôležitý už z povahy samotnej morálky, v ktorej ide o naše vzťahy v našom spoločnom svete. V hre sme My; teda nie len Ja a/alebo Ty, ani nie len „Oni“. (Tých druhých sa kritizuje ľahšie a trpíme pri tom menšími zábranami pri voľbe vyjadrovacích prostriedkov. Pri sebe samých sme zase o to vynachádzavejší vo výhovorkách.)

Okrem toho: odmietam sa obmedziť na bahnenie v beznádeji nad dnešným, tu kritizovaným stavom, ale pokúsim sa aj – stručne – naznačiť cestu von. Snáď sa mi to podarí aspoň nepriamo a implicitne.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite