Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Esej: More a vojna

.tomáš Zálešák .spoločnosť .esej

V máji 1940 sa v Dunkerque vojská Britského expedičného zboru so zvyškami francúzskych a belgických spojencov ocitli v obkľúčení medzi nemeckými vojskami a morom, ktoré delilo francúzsku pevninu od britských ostrovov. Stovkám tisícov spojeneckých vojakov hrozilo nemecké zajatie. Jedinou únikovou cestou bolo more.

Esej: More a vojna wikimedia commons More ako strategická prekážka a zároveň otvorená cesta: 31. máj 1940 Dunkerque, Francúzsko, operácia „Dynamo“. Podarilo sa evakuovať približne 380-tisíc spojeneckých vojakov.

nasledovala asi najslávnejšia evakuácia vo vojenských dejinách. Áno, čítate dobre: evakuácia má prívlastok „slávna“! 338-tisíc spojeneckých vojakov, prevažne Britov, uniklo pred zajatím alebo masakrom. Nie, nedalo sa hovoriť o víťazstve. Vojna sa len začínala, víťazstvo bolo v nedohľadne, kapitulácia Francúzska na dosah. Spojencov ešte očakávali najväčšie katastrofy aj najväčšie triumfy, to všetko bola však dosť vzdialená budúcnosť.

more: koniec a začiatok

A predsa mala evakuácia z Dunkerque v sebe niečo povzbudivé. Schopnosť, s akou Briti dokázali zmobilizovať okrem vojenskej aj spontánnu pomoc veľkého počtu civilných plavidiel najrôznejších určení a veľkosti, svedčila o tom, že „tvrdošijný ostrov“ nepovedal svoje posledné slovo. 

Bola to psychologická vzpruha pre britský národ, utvrdila ho v odhodlaní. Až musel Churchill schladiť nadšenie krajanov pripomienkou, že „vojny sa nevyhrávajú evakuáciami“.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite