Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Cyrila a Metoda treba odideologizovať, nie opľúvať

.tomáš Zálešák .spoločnosť

Nikto mi nemusí vysvetľovať, že tradícia snáh o politické „vyvažovanie“ vplyvu západu a východu je – najmä pre nás, Slovákov – nešťastná a nebezpečná. Ak však chceme na romanticko-slavianofilskú, komunistickú, pro-kremeľskú či podobnú mytologizáciu udalostí z deviateho storočia odpovedať tým, že budeme na tieto udalosti prikladať pravítko zhotovené podľa našich dnešných politických či ideologických predstáv a terminológie, sami na to ideme z veľmi nešťastného konca.

Cyrila a Metoda treba odideologizovať, nie opľúvať wikipedia

najskôr zopár banálnych skutočností, ktoré by mali byť známe. Ak niekomu vadí, že ich pripomínam, odpovedám: robím to preto, lebo väčšina z nás sa správa, akoby o nich nevedela.

Po prvé, Cyril a Metod k nám neprišli z Putinovho Ruska, ale z Byzancie, v deviatom storočí. To ešte ani nebola zavŕšená schizma medzi západným katolicizmom a východným pravoslávím. A len tak, mimochodom: hlaholika nie je „azbuka“, staroslovienčina nie je ruština.

Po ďalšie: samozrejme, že pozadím misie bol politický zápas veľmocí! Aj to je banálne konštatovanie. Tento zápas na území Veľkej Moravy pomáhal rozohrať v neposlednom rade sám knieža Rastislav; mal svoje dôvody, pre ktoré chcel vyvažovať vplyv Franskej ríše vplyvom Byzancie. Tie však na tomto mieste nemusíme rozoberať. Po prvé preto, že sa nás netýkajú inak než v symbolickom zmysle, ktorý je dnes dôležitý pre nás, no o ktorom oní doboví aktéri nemali a nemohli mať poňatia. 

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite