Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Svetový deň utečencov: Nádej ďaleko od domova – svet aj pre utečencov

.redakcia .spoločnosť

Každý rok si celý svet pripomína medzinárodný deň, ktorý je poctou ľuďom núteným utiecť zo svojej domovskej krajiny - Svetový deň utečencov. Svetový deň utečencov 2023 vyzdvihuje význam inklúzie pri poskytovaní nádeje, príležitostí a východísk pre milióny utečencov na celom svete.

Svetový deň utečencov: Nádej ďaleko od domova – svet aj pre utečencov

cieľom tohto významného podujatia je šíriť povedomie o výzvach, ktorým utečenci čelia, a o potrebe účinných stratégií pri začleňovaní utečencov a utečenkýň do hostiteľských komunít. Podstatu podčiarkuje téma tohto ročníka Nádej ďaleko od domova: Svet aj pre utečencov.

Nadácia Milana Šimečku, Slovenská humanitná rada a Úrad vysokého komisára OSN pre utečencov (UNHCR) pri tejto príležitosti spoločne organizujú verejné podujatie Svetového dňa utečencov, ktoré sa uskutoční 17. júna 2023 v Bratislave. Dáždnikový sprievod sa bude uberať ulicami bratislavského Starého Mesta a ponúkne komunite príležitosť stretnúť sa a podporiť tých, ktorí prišli na Slovensko hľadať útočisko.„Symbolom tohto dňa je dáždnik. Je to záchrana, istota a pomocník v núdzi. Preto ho ako štít chceme symbolicky rozprestrieť nad tými, ktorí to potrebujú. Nielen na Slovensku, ale po celom svete Dáždnikové pochody upozorňujú ako veľmi sú ľudia na úteku zraniteľní a potrebujú našu pomoc. Ukážme im našu spolupatričnosť počas osláv Svetového dňa utečencov, ale aj v ostatné dni,“ vysvetľuje Veronika Fishbone Vlčková, riaditeľka Nadácie Milana Šimečku. 

Cieľom tohto ročníka Svetového dňa utečencov 2023 je podpora inkluzívnych riešení pre utečencov a utečenky a transformačný potenciál ich integrácie do hostiteľských komunít. Posilnením pocitu spolupatričnosti a poskytnutím prístupu k základným zdrojom môžu utečenci znovu vybudovať svoj život a pozitívne prispieť k rozvoju svojich hostiteľských krajín.

„Svetový deň utečencov je medzinárodný deň vyhlásený Organizáciou Spojených národov na počesť utečencov na celom svete. Hoci je dôležité chrániť a zlepšovať život utečencov každý deň, medzinárodné dni, ako je tento, pomáhajú sústrediť celosvetovú pozornosť na ťažkú situáciu ľudí, ktorí utekajú pred konfliktom alebo prenasledovaním. Mnohé aktivity, ktoré sa konajú pri príležitosti Svetového dňa utečencov, vytvárajú príležitosti na podporu a zapojenie utečencov a utečenkýň,“ hovorí Danijela Popovic-Efendic, riaditeľka kancelárie UNHCR na Slovensku.

Začlenenie je dôležitým faktorom riešenia utečeneckej krízy, pretože umožňuje vysídleným osobám znovu získať kontrolu nad svojím životom a stať sa sebestačnými. Svet, ktorý prijíma utečencov a poskytuje im príležitosti, je svetom, ktorý podporuje nádej a pokrok.

„Ráno sa v pokoji zobudiť, ísť do práce, cez víkend tráviť voľný čas so svojou rodinou alebo kamarátmi.  To všetko sú pre mnohých z nás bežné veci. Čo je pre nás samozrejmosťou, si však nemôže dovoliť viac ako 35,3 milióna ľudí, ktorí boli nútení svoju krajinu opustiť, aby našliochranu a lepší život ďaleko od svojich domovov. Preto si každý rok pripomíname Svetový deň utečencov ako prejav solidarity s utečencami na celom svete,“  uvádza Peter Devínsky, riaditeľ Slovenskej humanitnej rady.

Nádej poháňa jednotlivcov k snahe o lepšiu budúcnosť. Pre utečencov a utečenky nádej nie je len pasívnou túžbou, ale aktívnym úsilím o zlepšenie života. Posilnenie postavenia utečencov a utečenkýň, aby mohli prevziať zodpovednosť za svoj život a poskytnutie nevyhnutných zdrojov, môžu vzbudiť pocit nádeje a zmysluplnosti. Všetci môžeme urobiť viac pre to, aby sme utečencom a utečenkám počas ich pobytu mimo domova poskytli viac nádeje a viac príležitostí, podporili ich pri nových začiatkoch v živote a umožnili im rozvíjať hostiteľské krajiny.

o podujatí 

Podujatie sa začne 17. júna o 14:00 hod. na Primaciálnom námestí, kde sa verejnosť zhromaždí na Dáždnikovom sprievode. 

Sprievod vyvrcholí na Tyršáku. Tu sa návštevníci môžu tešiť na bohatý multižánrový program s aktivitami pre všetky vekové kategórie. 

Podujatie je bezplatné a otvorené pre verejnosť a pozývame všetkých, aby sa ho zúčastnili a vyjadrili svoju podporu utečencom a utečenkám na Slovensku.

Viac informácií: https://fb.me/e/7mUTyqe15

Ak si predplatíte tlačený .týždeň na ďalší rok, pomôžete nám prežiť a robiť to, čo vieme. Vopred ďakujeme. 

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite