Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Trestné oznámenie na slovenských komunistov

.redakcia .spoločnosť

Občianske združenie Post Bellum SK podalo trestné oznámenie na slovenských komunistov pre podozrenie zo spáchania trestného činu podpory a propagácie skupín smerujúcich k potlačeniu základných práv a slobôd, podľa § 421 Trestného zákona.

Trestné oznámenie na slovenských komunistov Facebook/KSS

organizáciu, ktorá sa dlhodobo venuje dokumentácii príbehov 20. storočia pobúrilo, že na poslednom zjazde KSS v Banskej Bystrici boli na pódiu vystavené nielen tradičné komunistické symboly, ale aj portréty zločincov, ktorí majú na svedomí tisíce ľudských životov.

„Je neakceptovateľné, aby sa v krajine, ktorá sa pred vyše tridsiatimi rokmi zbavila totality, kde platí zákon o nemorálnosti a protiprávnosti komunistického systému a je zakázaná propagácia skupín, ktoré potláčajú ľudské práva a slobody,  vystavovali na akciách politických strán portréty masových vrahov a lídrov zločinných režimov. Nesmieme mať dvojitý meter na fašizmus a komunizmus, Rovnako ako nesmieme akceptovať adorovanie Hitlera, nesmieme pripustiť ani adorovanie Stalina,“ konštatovala riaditeľka Post Bellum SK Sandra Polovková.  

Dňa 20.mája 2023 sa v Banskej Bystrici konal X. zjazd Komunistickej strany Slovenska. Z obrazového materiálu, ktoré sa po tejto akcii šírili na sociálnych sieťach Facebook, YouTube, ako aj v médiách vyplýva, že na pódiu, za predsedníckym stolom, boli počas zjazdu vystavené transparenty s obrázkami sovietskych komunistických diktátorov – napr. J.V. Stalina, ako aj predstaviteľov nemorálneho a protiprávneho komunistického systému v bývalom Československu (podľa zákona č. 125/1996 Z. z. o nemorálnosti a protiprávnosti komunistického systému) – napr. K.Gottwalda.

J.V.Stalin je podľa konzervatívnych odhadov historikov zodpovedný za smrť približne 7 miliónov ľudí len na území bývalého ZSSR. Stalinova zločinná komunistická politika mala však priamy negatívny dopad aj na bývalé Československo. Do gulagov bolo nezákonne odvlečených minimálne 7 422 československých občanov - pričom najväčšiu časť z nich tvorili Slováci. Stalin a jeho politika napomohli aj realizácii komunistického prevratu a nastoleniu totalitného systému v bývalom Československu (1948).

Podľa českého Úradu dokumentácie a vyšetrovania zločinov komunizmu bolo za komunizmu v Československu z politických dôvodov popravených 248 ľudí, vyše 4 500 ľudí zomrelo v komunistických väzeniach a najmenej 282 ľudí bolo zabitých pri pokuse opustiť republiku. Vyše 205 000 ľudí bolo odsúdených z politických dôvodov na výkon trestu a do táborov nútených prác bolo bez súdu zaradených ďalších približne 20 000 našich spoluobčanov.

„Sme presvedčení, že nakoľko dňa 20.5.2023 v Banskej Bystrici nešlo o žiadnu vedeckú, vzdelávaciu, či laickú akciu pripomínajúcu našu históriu, ale o X. zjazd registrovanej politickej strany – možno predpokladať, že vystavenie portrétov vrcholných predstaviteľov zločinných komunistických režimov z ČSR a ZSSR a ich šírenie v obrazovej podobe na sociálnych sieťach a v médiách naplnilo skutkovú podstatu trestného činu,“ dodala Sandra Polovková.  

Ak si predplatíte tlačený .týždeň na ďalší rok, pomôžete nám prežiť a robiť to, čo vieme. Vopred ďakujeme. 

 

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite