Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Henry Kissinger sa dožíva 100 rokov

.tomáš Zálešák .spoločnosť

Vzaté z akéhokoľvek konca, diplomacia je povrazolezecké dobrodružstvo bez záchrannej siete. Potlesk obecenstva sa môže v nasledujúcej chvíli zmeniť na nenávistný piskot, a oboje môže byť výsledkom rovnakej miery neporozumenia.

Henry Kissinger sa dožíva 100 rokov wikipedia/Thomas J. O'Halloran Ford a Kissinger sa rozprávajú v okolí Bieleho domu, august 1974

rozhodnutia musíte robiť s nekompletnými informáciami, v okamihoch, ktoré si nevyberáte. Zoznam vašich možností býva neraz až neznesiteľne obmedzený na voľbu medzi rôznymi druhmi zla a aj tie najprezieravejšie rozhodnutia majú svoje obete. Nad vzdialenými dôsledkami svojich rozhodnutí nemáte kontrolu o nič viac než nad vývojom predchádzajúcim aktuálnej situácii, v ktorej musíte konať. Aj najušľachtilejšie ideály či morálne predsavzatia môžu vyústiť do skazy a utrpenia, ak nezohľadníte či nesprávne odhadnete premenlivé a obmedzujúce okolnosti ich realizácie. 

Hovoríme, skrátka, o politike ako o „umení možného“ a „vede relatívneho“. Výrazy pochádzajú od Bismarcka, ktorý tiež povedal: „To najlepšie, čo môže štátnik urobiť, je načúvať Božím šľapajam, uchopiť lem jeho plášťa, a ísť s ním niekoľko krokov.“

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite