Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Marína Gálisová: Čo má Winston Churchill s Mariom Montim

.marína Gálisová .spoločnosť .spoločnosť

Úradnícka vláda, vláda opatrovnícka, vláda odborníkov. Tak sa v demokratickom svete označuje jav, ktorý nastáva v netypických časoch. A sú to časy, keď je potrebné urobiť zásadne menej alebo zásadne viac.

Marína Gálisová: Čo má Winston Churchill s Mariom Montim ALESSANDRA BENEDETTI/CORBIS/GETTY IMAGES 17. november 2011 Rím, Taliansko: Poverený taliansky premiér Mario Monti sa chystá predniesť prejav o svojom ekonomickom programe, ktorý mal dostať skostnatenú taliansku ekonomiku z dlhovej pasce.

ak by sme hodnotili demokratické štáty v Európe podľa stability vlád, na jednom konci škály by mohla byť Veľká Británia a na druhom Taliansko. V prípade Británie ruší dojem nedávne obdobie (rekord najkratšieho pobytu na britskom premiérskom poste patrí Liz Trussovej). Taliansko je však dlhodobo krajina, kde vlády nezvyknú dlho vydržať. Ale dva príklady kabinetov, ktoré si tu ukážeme, sú zaujímavé osobami ich lídra a vlastnosťami, ktoré predviedli. Prvým je Mario Monti, druhým Winston Churchill.

pokojná sila

Kabinet Maria Montiho bol sformovaný v časoch európskej dlhovej krízy, Mario Monti bol menovaný za premiéra v novembri 2011. Bolo to po mesiacoch neistôt, keď sa otriasalo euro, krajiny juhu eurozóny sa stávali nedôveryhodnými dlžníkmi a hrozilo, že celý projekt spoločnej meny sa rozsype. Taliansko nebolo v defaulte, ale nemalo od neho ďaleko. Nič závideniahodné pre krajinu, ktorej sa nevládne ľahko ani v normálnejších časoch.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite