Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Víťazstvo, sklamania, nádej

.tomáš Zálešák .spoločnosť

Tých podpisov kapitulácie nacistického Nemecka bolo viac. Ale posledný, definitívny a zvrchovane symbolický akt sa odohral v Berlíne, 8. Mája 1945 na konci dňa, v prítomnosti sovietskeho maršála G. Žukova a britského leteckého maršála A. Teddera, zástupcu veliteľa Hlavného štábu spojeneckých expedičných síl (SHAEF).

Víťazstvo, sklamania, nádej commons.wikimedia.org Georgi Žukov pri podpise nemeckého kapitulačného dokumentu, Karlshorst, Berlín, Nemecko, 8. mája 1945

vzhľadom na pásmový posun času bolo už v Moskve 9. mája, dátum, ktorý sa stal oficiálnym v ZSSR a dodnes je oficiálnym v Rusku. Rozdiel v datovaní by bol z vecného hľadiska drobnosť, stal sa však jednou zo súčastí celej symboliky nového rozdelenia Európy v novej ére.

Vojna, ktorá začala v Európe 1. septembra 1939 sa skončila. Ale druhá svetová vojna sa netýkala len Európy. V Ázii sa bojovalo predtým aj potom. Japonsko podpísalo kapituláciu až 2. septembra 1945; od čias, keď jeho vojská vtrhli do Mandžuska v roku 1931 sa udialo mnoho udalostí, ktoré sa nemenšou mierou podpísali na stave sveta, ktorý sa z druhej svetovej vojny vynoril, a ktorého dedičmi sme aj my.

kto je hlavný víťaz?

Odpoveď na otázku, kto bol hlavný víťaz druhej svetovej vojny sa komplikuje inými otázkami, s ktorými sa čiastočne aj mieša. Víťazstvo môžeme pomeriavať negatívne: koho sme porazili, čo sa tým podarilo odvrátiť? Alebo pozitívne: čo sme tým pre seba, pre svet, pre budúcnosť dosiahli? V prvom zmysle je víťazstvo jasné: porážka nacistického Nemecka je hodná oslavy; bolo to víťazstvo nad nezmerným zlom, akútnou hrozbou pre ľudstvo. Pokiaľ však ide o druhú, pozitívne formulovanú rovinu: víťazstvo bolo pre každého v niečom iné a v niečom tragické.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite