Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Esej: Nebezpečný svet

.tomáš Zálešák .spoločnosť .spoločnosť

Ȏsmeho mája si pripomíname 78. výročie konca druhej svetovej vojny v Európe. Čo nám zostáva dnes z nádejí na mier a slobodu? A (pri spomienke na Churchillov výrok) vieme, čo máme robiť, aby „cesty budúcnosti zostali voľné“? Správne rozpoznanie lekcií druhej svetovej vojny nemusí byť pri hľadaní odpovede na škodu.

Esej: Nebezpečný svet JOHANNES HÄHLE/WIKIMEDIA COMMONS 22. jún 1941, ZSSR: Nemecké jednotky prekračujú ukrajinské sovietske hranice počas operácie Barbarossa.

pravda, s tými historickými lekciami to nie je až také jednoduché. V ich správnom zhodnotení nám môže brániť viacero prekážok. Po prvé (a v tomto je druhá svetová vojna priam učebnicový príklad): sú tu početné, často hlboko zakorenené ideologické a propagandistické stereotypy. Po druhé: aj tam, kde sa ich s väčším či menším úspechom zbavíme, nemôžeme byť zoči-voči istým veciam nestranní či „hodnotovo neutrálni“. 

A napokon: aj keď história môže byť zdrojom istých poučení, tieto poučenia sú jednako v istom zmysle zašifrované. Z histórie nevyčítame jednoduché a všeobecne platné odpovede na naše problémy. Neposkytne nám pre ich riešenia žiadny manuál.

nevystačíme si s imitáciou

Ani s kopírovaním veľkých rozhodnutí a skutkov veľkých postáv minulosti. Nepomôže nám ani otročenie metaforám, ktoré si z minulosti odvodíme. (Je silným pokušením napr. označiť každý nám nesympatický pokus o zmierlivú diplomaciu za „Mníchov“ alebo každého ašpirujúceho diktátora za nového „Hitlera“; zvodnosť a zavádzanie však idú ruka v ruke.) Príklady dobrých aj zlých činov minulosti môžu inšpirovať alebo varovať. Môžu nám pomáhať pestovať cit pre politickú rozvahu a triezve videnie skutočnosti. Môžu nám poskytnúť podklad pre lepšie porozumenie a kvalifikovanejšie rozhodovanie. Na dnešné otázky však musíme odpovedať my, a v tom nás nikto nenahradí.

„Čím väčšiemu utrpeniu podrobil Stalinov režim svoje vlastné aj cudzie obyvateľstvo, tým väčší obdiv získaval vo svete.“

História druhej svetovej vojny je však pre nás jednako stále dôležitá z viacerých dôvodov. Veľká časť tejto histórie patrí stále v istých ohľadoch k našej súčasnosti. Výsledky druhej svetovej vojny priamo ovplyvňujú povahu dnešného sveta aj s jeho početnými zdrojmi a ohniskami nových, možných aj aktuálnych vojnových konfliktov – od Ukrajiny po Taiwan.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite