Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Ríša, ktorú zničila Katarína Veľká

.andrzej Nowak .spoločnosť .história

Cárovná Katarína Veľká vymazala aj posledné zvyšky tradície ukrajinskej samosprávy. Je čas prehodnotiť odkaz tejto vládkyne vo svetle brutality Ruska.

Ríša, ktorú zničila Katarína Veľká WIKIMEDIA COMMONS Dmitrij Levickij: Katarína II. – zákonodarkyňa v chráme zasvätenom bohyni spravodlivosti, koniec 18. storočia.

kancelárka Angela Merkel neraz spomínala Rusko ako „nášho veľkého suseda“ a tento výraz si vďačne osvojilo pomerne veľa nemeckých médií. Pohľad na mapu pritom každému ozrejmí, že Nemecko vôbec nemá spoločnú hranicu s Ruskom. Medzi nimi ležia ďalšie krajiny, napríklad Poľsko, Ukrajina, Litva a Bielorusko.

Kancelárka mávala zároveň na svojom pracovnom stole portrét Kataríny II., ruskej cárovnej nemeckého pôvodu, ktorá má povesť najvynikajúcejšej vládkyne na ruskom tróne. Angela Merkel mala pravdepodobne v úmysle prihlásiť sa k nej ako k žene, ktorá dosiahla úspech v politike – a navyše pochádzala z Východného Nemecka – presnejšie, z dnes poľského Štetína.

No zdá sa, že z tohto portrétu úcta k cárovnej zotrela istú škvrnu, ktorá súvisí so súčasnou Ukrajinou. Katarína si totiž svoj prídomok „Veľká“ vyslúžila od Rusov za to, že sa jej podarilo uskutočniť najefektívnejšiu expanziu svojej ríše na západ, aká sa za 18. storočie odohrala: Dobyla severné pobrežie Čierneho mora a nazvala ho Novorosija, rozbila rozľahlý poľský štát, ktorý existoval viac ako osem storočí.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite