Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Esej: Tunelujeme demokraciu?

.tomáš Zálešák .spoločnosť .esej

Sú naša demokracia a sloboda na tom naozaj tak zle, ako sa niekedy tvrdí? Alebo ide o poplašnú správu, ktorá sama môže naše ústavné systémy rozkolísať a priviesť do krízy? Vieme dostatočne rozpoznávať skutočné hrozby? A vieme, ako im čeliť?

Esej: Tunelujeme demokraciu? BRANISLAV BIBEL/SITA Mítingy Roberta Fica a jeho spolustraníkov sú často plné nenávistných prejavov.

celá vec by sa dala vybaviť konštatovaním, ktoré je pravdivé, no aj banálne: Hrozby pre slobodu sú tu vždy a vždy im treba čeliť. Musíme však rozoznávať skutočné ohrozenia od tých, ktoré sú iluzórne, ba môžu byť aj zámernou dezinformáciou.

A ďalej: Ak vyslovujeme obavy o slobodu, demokraciu, právny štát alebo ľudské práva, myslíme všetci na to isté? Neskrýva sa za naším dovolávaním sa práv často len dovolávanie sa sebeckých nárokov voči iným? Neukazuje sa azda príliš často, že jedny a tie isté slová môžu mať viacero protichodných významov? Nebývajú práve spory o ich výklad koreňom politických či ideologických konfliktov?

A nakoniec: Ak aj správne identifikujeme hrozbu a správne chápeme, akú pozitívnu vec chceme a máme chrániť, vieme vyvodiť praktické dôsledky, kroky, rozhodnutia, spôsoby, ako to uskutočniť?

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite