Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Esej: Sen a túžba po moci

.tomáš Zálešák .spoločnosť .esej

Bývajú chvíle, keď stav snenia a stav bdenia nie sú jasne oddelené. Niekedy si aj v spánku či polospánku uvedomujeme, že snívame. Inokedy sa pod nadvládou sna ocitáme aj vtedy, keď sme presvedčení o jasnosti svojho vnímania reality. A bývame až agresívni, ak nám niekto náš sen berie.

Esej: Sen a túžba po moci WIKIMEDIA COMMONS Francisco Goya: Spánok rozumu plodí príšery, 1799.

v uplynulých číslach som sa viackrát venoval problematike ideológií, ktoré systematicky falšujú realitu. Hovorili sme o tom, ako toto falšovanie prebieha v oblasti reči (newspeak), o tom, ako možno sfalšovať morálku a ponímanie dobra a cnosti, ako možno vymeniť vedu za pavedecké konštrukcie, ako vymeniť ľudskosť za predstavy o nadčloveku a aj o tom, ako deformovať a falšovať duchovnú skúsenosť (ideológia ako náhradné náboženstvo). Na tento kontext nadviažeme.

Reč bude o rozdiele medzi snením a bdením, o zámene sna so skutočnosťou, o odmietaní skutočnosti v mene vlastných vysnených predstáv aj o tom, čo sa stane, keď sa takéto predstavy stanú mocenským programom, v mene ktorého sa pokúšame znásilniť realitu.

zdravie a choroba

Dôrazne musím upozorniť, že na snoch ešte nie je nič zlé. Sú prirodzené a majú svoje funkcie pre zdravý život. Veľkú časť života nevyhnutne prespíme, ale nemáme ju pokladať za premárnenú. Väčšinu snov si po prebudení nepamätáme, patria však k nášmu životu a potrebujeme ich. Spánková deprivácia nás poškodzuje a vedie k duševným poruchám.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite