Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Pred 79 rokmi utiekli z vyhladzovacieho tábora Auschwitz-Birkenau Alfréd Wetzler a Rudolf Vrba

.post Bellum .spoločnosť

Ako prví informovali svet o zločinoch, ktoré sa dejú v tábore a podali správu o nacistickom vraždení, ktorá patrí k základným dokumentom o holokauste.

Pred 79 rokmi utiekli z vyhladzovacieho tábora Auschwitz-Birkenau Alfréd Wetzler a Rudolf Vrba Rudolf Vrba. Luke Lawreszuk/Pixabay

vrba, v čase úteku dvadsaťročný, a o šesť rokov starší Wetzler, sa 7. apríla 1944 skryli do priestoru vo vonkajšom strážnom okruhu tábora smrti. Po troch dňoch, keď ich už nacisti prestali hľadať, vyliezli a vykročili smerom na Slovensko, až skončili v Žiline. Vypovedali pred zástupcami židovskej náboženskej obce – oddelene, aby sa zaručila objektivita - a z ich výpovedí bola zostavená 32-stranová, veľmi detailná správa, známa ako Správa Wetzlera a Vrbu, ale aj ako Správa o Osvienčime a Brzezinke, či Osvienčimská správa.

Následne bola preložená do viacerých jazykov a zaslaná diplomatickými cestami na zastupiteľstvá viacerých európskych štátov. Pravdepodobne zachránila pred deportáciami desaťtisíce ľudských životov. Alfréd Wetzler, ktorý o svojim životnom príbehu napísal dve knihy, vždy hovorieval, že keby sa správa rozšírila skôr, mohla by zachrániť ešte viac ľudí.

Na počesť hrdinov sa od roku 2014 koná Vrba-Wetzler Memorial. Jeho trasa má približne 140 kilometrov. „Prvýkrát sme išli v roku 2014 a od tej doby opakovane,“ spomína Fedor Gál, ktorý sa narodil v koncentračnom tábore Terezín. „Zabudnúť na príjazdovú rampu v Osvienčime, baraky pre tisíce ľudí, poschodové prične po troch až piatich väzňoch na jednej, spoločné latríny, kde sedeli telo vedľa tela a na svoju potrebu mali vyhradené dve minúty... to sa proste nedá. Po ceste z Osvienčimu do Žiliny ale máte možnosť aj myslieť na ľudí – alebo si o nich rozprávať –, ktorí Vrbovi a Wetzlerovi pomáhali. Tu kúskom chleba, inokedy tým, že je neprezradili ani pri mučení. Alebo na dedinčanov, ktorí ich nechali prespať, darovali šaty a riskovali pri tom životy.

Prečítajte si aj príbeh na stránke Paměť národa. 

Fotografie z vyhladzovacieho tábora Auschwitz-Birkenau od Luke Lawreszuka. od Luke Lawreszuka.

Ak si predplatíte tlačený .týždeň na ďalší rok, pomôžete nám prežiť a robiť to, čo vieme. Vopred ďakujeme. 

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite