Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Rumový zbor

.vladimír Marko .spoločnosť .história

V nedeľu 13. mája 1787 vyplávala z anglického prístavu Portsmouth neobvyklá flotila. Tvorilo ju jedenásť plachetníc. Jej cieľom bolo Európanmi dovtedy neobývané územie na austrálskom kontinente (dnešný Nový Južný Wales) a jej účelom bolo vytvoriť na tomto území trestaneckú kolóniu.

Rumový zbor WIKIMEDIA COMMONS Guvernér Arthur Phillip a založenie kolónie Nový Južný Wales po vylodení Prvej flotily v januári 1788. Maľba Algernon Talmage.

na šiestich lodiach flotily „cestovalo“ celkovo 582 trestancov, 193 trestankýň a ich 14 detí. Dve lode – vlajková loď celej flotily Sirius a sprievodná loď Supply – mali na palube 247-člennú posádku námorníkov, ktorých úlohou po vylodení bolo starať sa na novom území o poriadok. Konvoj dopĺňali tri ďalšie lode, ktoré viezli zásoby potrebné pre pobyt v neobývanom prostredí. Veliteľom flotily bol kapitán Arthur Phillip. Ten sa po úspešnom dopravení flotily do cieľa cesty stal prvým guvernérom Nového Južného Walesu.

Kým však flotila do Austrálie dorazila, musela prekonať strastiplnú cestu dlhú vyše dvadsaťštyritisíc kilometrov. Vysoké teploty a veľký počet trestancov v podpalubí zakrátko urobili z cesty hotové peklo. Ubytovne väzňov pripomínali skôr špinavý kurník ako ľudské obydlie. Boli to dúpätá natlačené v niekoľkých radoch v podpalubí, kde na jednu osobu pripadol priestor podstatne menší ako jeden štvorcový meter. Blchy, vši, plesne a iné parazity tak trápili nielen väzňov, ale aj vojakov a námorníkov. Napriek stiesneným podmienkam a nízkemu hygienickému štandardu však prekvitala v ženskom trestaneckom podpalubí prostitúcia, a to napriek vysokým trestom, ktoré hrozili pristihnutým. Jedným z dôsledkov bolo, že sa počas cesty narodilo 28 detí. 

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite