Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Obchodný trojuholník

.vladimír Marko .spoločnosť .história

„Hlavným pitivom, ktoré na ostrove vyrábajú, je Rumbullion, alias Zabijak, ten robia z destilovanej cukrovej trstiny, štipľavý to a príšerný nápoj.“ Táto prvá zmienka o rume je z roku 1651, pochádza z ostrova Barbados.

Obchodný trojuholník FOTO WIKIMEDIA COMMONS Africkí otroci spracúvajú cukrovú trstinu na plantáži na ostrove Antigua v Karibiku. Melasa putovala do Nového Anglicka na destiláciu, rum do Afriky ako platidlo za pracovné sily.

autorom citovanej zmienky je Richard Ligon, anglický rojalistický utečenec, ktorý prišiel na Barbados skúsiť šťastie po tom, ako prišiel o majetok v anglickej občianskej vojne v polovici 17. storočia. Podľa oficiálnej definície je rum destilát získaný z fermentovanej melasy alebo čerstvej šťavy cukrovej trstiny. Základnou surovinou pre výrobu rumu je teda cukrová trstina, latinsky Saccharum officinarum. Preto ak chceme pochopiť históriu rumu, musíme sa najskôr chvíľu venovať tejto rastline.

trstina 

Trstina pochádza pôvodne z Novej Guinei a Číny, odkiaľ sa okolo roku 3000 pred naším letopočtom dostala do Indie, odtiaľ sú aj prvé zmienky o výrobe cukru. Z Indie ju preniesli arabskí cestovatelia ďalej na západ do svojich kalifátov. No a odtiaľ priviezli cukor a cukrovú trstinu do Európy križiaci vracajúci sa zo svojich výprav. Rastlina potrebuje pre svoj rast teploty okolo 30 °C, pestuje sa preto hlavne v tropických a subtropických oblastiach. V kontinentálnej Európe nemala veľkú šancu na prežitie. Ako prví ju preto začali v Európe pestovať Portugalci, a to na Madeire, a Španieli na Kanárskych ostrovoch. Madeira sa dokonca stala v druhej polovici 15. storočia hlavným dodávateľom cukru v Európe. 

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite