Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Prvá vzbura americkej vojny za nezávislosť

.vladimír Marko .spoločnosť .spoločnosť

Vo štvrtok 17. júla 1794 sa malá armáda pozostávajúca z asi 600 mužov zhromaždila pred rezidenciou na Bower Hille neďaleko Pittsburghu. Rezidencia patrila generálovi Johnovi Nevillovi, jednému z hrdinov Americkej vojny za nezávislosť.

Prvá vzbura americkej vojny za nezávislosť GETTY IMAGES Rebeli a operený vyberač daní počas Whiskey Rebellion, ktorá vyvrcholila v americkej Pensylvánii v roku 1794.​

generál mal v tom čase 63 rokov, mal syna Presleyho a dcéru Ameliu a ako vojnový hrdina bol pomerne populárny a obľúbený. Teda, obľúbený bol až dovtedy, kým ho nepoverili funkciou vrchného inšpektora, ktorý mal vyberať daň z whiskey pre oblasť západnej Pensylvánie. Ako taký sa stal jedným z hlavných predstaviteľov Vzbury o whiskey, Whiskey Rebellion. Nuž a jedným z klimaxov tejto vzbury bol práve útok na jeho rezidenciu. 

 Armádu vzbúrencov viedol akýsi James McFarlane, tiež jeden z veteránov Americkej vojny za nezávislosť. Hlavným cieľom ozbrojených mužov bolo zajať generála Nevilla, a preto po krátkom vyjednávaní mohli rezidenciu opustiť ženy a deti. Generál, vediac o cieľoch vzbúrencov, opustil svoju rezidenciu zadným vchodom a ukryl sa v neďalekej rokline. Vzápätí spustili obidve strany streľbu, počas ktorej bol McFarlane smrteľne zranený.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite