Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Niečo ako alchýmia – „blendovanie“ whisky

.vladimír Marko .spoločnosť .lifestyle

Jedného júlového dňa roku 1882 pozval obchodník s alkoholom William Sanderson do svojho podniku na Quality Street v škótskom Leithe skupinu štyroch priateľov. Zaviedol ich do skladu a postavil pred nich nie menej ako sto súdkov whisky.

Niečo ako alchýmia – „blendovanie“ whisky HULTON-DEUTSCH COLLECTION/CORBIS/GETTY IMAGES Blendovanie škótskej whisky spoločnosťou John Walker & Sons v minulom storočí.

každý súdok namiešal – „blendoval“ – rôznym spôsobom z rôznych sladových a jačmenných destilátov. No a priatelia mali vybrať ten, ktorý im najviac chutí. Pre všetkých piatich zúčastnených to musela byť výnimočná skúsenosť – mať možnosť ochutnať a ohodnotiť sto rôznych whisky. História nezachytila, ako sa degustácia pre zúčastnených skončila, zachytila však výsledok ochutnávky. Za najlepšiu whisky všetci do jedného označili tú zo súdka č. 69. No a keďže súdok sa po anglicky povie vat, svetoznáma whisky VAT 69 bola na svete.

„Blendovanie“ whisky je skutočne trochu alchýmia a trochu umenie. Ak hovoríme o škótskej whisky, v podstate rozoznávame dva jej druhy. Jedna je whisky sladová (malt whisky), druhá je jačmenná alebo obilná (grain whisky). Tá prvá vzniká kvasením sladiny z jačmenného sladu, destiluje sa väčšinou jednoduchou kotlíkovou destiláciou a má plnšiu, či hlbšiu chuť. Pre tú druhú jačmeň neprechádza sladovaním, po vykvasení sa výsledný produkt destiluje kolónovou destiláciou a destilát má jemnejšiu chuť. 

Každý blender preto stojí pred úlohou zmiešať určité druhy sladovej (malt) whisky a ďalšie druhy jačmennej (grain) whisky v takých pomeroch, aby výsledná zmes chutila. Aspoň tak, ako chutil blend zo súdka 69 v roku 1882 piatim priateľom. Inak, Sandersonova whisky VAT 69 je zmesou až 40 rôznych sladových a jačmenných destilátov.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite