Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Ako írsky vyberač daní zlacnel whiskey

.vladimír Marko .kultúra .história

Po sériách článkov v .týždni o pive a o víne, ktoré potom vyšli aj knižne ako Historky k pollitru (W PRESS, 2020) a Historky k poháru vína (W PRESS, 2021), skúsme ako prirodzené pokračovanie sériu o destilátoch.

Ako írsky vyberač daní zlacnel whiskey DAILY MIRROR/MIRRORPIX/GETTY IMAGES Nelegálne pálenie poitínu v írskej oblasti Connemara začiatkom minulého storočia.

keď sa v roku 1583 rozkríklo, že zomrel Turlough Luineach O´Neill, najmocnejší zo všetkých galských náčelníkov, hlavy klanov z každého kúta írskeho ostrova sa ponáhľali na sever, do Tyronu, aby sa uchádzali o následníctvo. Keď tam konečne došli, dozvedeli sa, že Turlough nezomrel, len vypil také množstvo uisce beatha, že upadol do kómy. Keď sa prebral, tak sa zvesť o jeho víťazstve nad „živou vodou“ rozniesla po celom Írsku, čo jeho reputáciu ešte viac posilnilo – bol to skutočne muž nad všetkých mužov.

Podobné šťastie (alebo výdrž) ako Turlough Luineach O´Neill rozhodne nemal iný írsky náčelník, Risterd Mac Ragnaill, hlava klanu Moyntyreolas, ktorý žil 130 rokov pred Turloughom. Ten na Vianoce roku 1405 „upadol do smrti po tom, čo vypil príliš veľa „živej vody“, ktorá sa preňho stala vodou smrteľnou“. Táto zmienka je vôbec prvým písomným svedectvom o whiskey či whisky, teda o nápoji, ktorého názov vznikol práve z galského výrazu pre živú vodu – uisce (uiske) beatha. 

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite