Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Esej: Pokušenie budovateľov raja

.tomáš Zálešák .spoločnosť .esej

Aj pri tohtoročnom blížiacom sa výročí tzv. víťazného februára cítime, ako sa priama skúsenosť s komunistickým experimentom vzďaľuje a vytráca. Je to pochopiteľné a vlastne niekedy aj legitímne.

Esej: Pokušenie budovateľov raja SMIRNOV/WIKIMEDIA COMMONS 25. máj 1919 Moskva, Rusko: Vodca komunistického puču Lenin na Červenom námestí spolu so skupinou svojich nohsledov.

pri každom vzniknutom probléme sa nemôžeme donekonečna vyhovárať na pozostatky režimu, ktorý v našich končinách skončil pred viac ako tridsať rokmi. Zároveň to však môže zastrieť iné, menej viditeľné stránky príbehu komunizmu, ktoré ho robia naďalej relevantným u nás aj vo svete. Pokus zriadiť donucujúcou mocou raj na zemi totiž nevznikol náhodou.

bieda ideálov

Tie „menej viditeľné“ stránky sa týkajú okolností vzniku a uskutočňovania komunistického „receptu na spásu“ a aj pohnútok, ktoré sa pri ňom uplatnili. Iste, koniec komunistického experimentu importovaného do Európy zo sovietskeho Ruska bol žalostný. Iste, odhalené zločiny ho kompromitujú. Ale pozor: Nie tak dávno komunistická moc vládla nad rozsiahlymi oblasťami sveta a aj na jeho zvyšok mala nemalý vplyv.

Nie komunistická idea, ale starý svet sa zdal byť vtedy skompromitovaný a odsúdený na zánik. Komunistický program sa mohol javiť ako riešenie toho, čo staré režimy nedokázali a nechceli riešiť. Toto presvedčenie zastávalo mnoho vysoko inteligentných ľudí často vehementnejšie než menej vzdelané a intelektuálne menej čulé populácie. Pri vzniku komunistického experimentu sa uplatnili ideály, ktoré vznikali a existovali dávno predtým, ako boľševici v roku 1917 obsadili v Petrohrade poloprázdny Zimný palác. Tieto ideály sa ešte aj dnes pokladajú za vznešené a ich súvislosť s terorom či vojnami nám neraz uniká. Uniká aj preto, lebo sa nám to hodí. Niektorých snov sa neradi vzdávame a keď nám ich berú, dokážeme byť agresívni.

kladivo za notebook

Prirodzene, nehrozí nám prostý návrat Stalina, Mao Ce-tunga, Ulbrichta, Gottwalda alebo Biľaka. Ale komunistická výzva je späť – s novým zovňajškom, pod novými symbolmi. Aj s novou terminológiou. Staré rusizmy už nie sú atraktívne, nový slovník čerpá z globalizovanej, politicky korektnej, technokratickej, významovo spustošenej angličtiny (či skôr z niečoho, čo kedysi bolo angličtinou).

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite