Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Esej: Ideológia alebo reálpolitika?

.tomáš Zálešák .spoločnosť .esej

Môže idealista vykonávať realistickú politiku, alebo sa musí svojich ideálov vzdať, aby ho nezaslepovali pri hľadaní vecných riešení? A máme bezohľadné či kruté rozhodnutia extrémistov či diktátorov pripisovať ich ideám, alebo ich demaskovať ako obyčajný mocenský cynizmus?

Esej: Ideológia alebo reálpolitika? TRENIN/GETTY IMAGES Schopnosti Lenina aj Stalina v politickom manévrovaní sa rafinovanosťou vyrovnali ich znamenito prepracovanej ideológii.

aj v našej domácej politike počúvame ponosy na to, že sa z nej „vytrácajú hodnoty“, na nedostatok zmyslu pre dobro, zlo a podobne. Inokedy však – niekedy aj z tých istých zdrojov – zaznievajú pre zmenu varovania pred extrémizmom či pred naivným idealizmom. Ideológia sa často pokladá za príťaž, ktorá svojim vyznávačom bráni reagovať včas na akútne naliehavé výzvy. Ten pragmatizmus sa však nemenej často ukáže ako bezcieľny, nepredvídavý, morálne slepý.

dva rozmery

Zlovoľní fanatici aj pomýlení idealisti sa dokážu správať sebadeštruktívne, nehovoriac už o tom, aké škody a utrpenie môžu medzitým spôsobiť iným. Poznáme však príklady ideologických vodcov (v záujme jasnosti demonštrácie budem klásť dôraz najmä na extrémistov a totalitárov), ktorým popri fanatickom presvedčení nechýbalo umenie taktických kompromisov a realistického manévrovania. Vďaka tomu dokázali vodiť za nos svojich protihráčov, nepriateľov či partnerov – demokratov aj nedemokratov. A poznáme aj na pohľad umiernených a pragmatických politikov, za ktorých rozhodnutiami (často v nepríjemne kritických okamihoch) objavíme nejaký skrytý ideologický predsudok, ktorý skresľuje ich odhad situácie. Konkrétne príklady by sa dali dlho vymenovávať; k niektorým sa ešte dostaneme.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite