Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Esej: Priama demokracia nás nevylieči

.tomáš Zálešák .spoločnosť .esej

Počúvame o „kríze demokracie“. Volanie po „autentickej“ demokracii, po jej rozšírení na všetky sféry nášho života je rovnako všadeprítomné, ako – čuduj sa svete – sťažnosti na demokraciu, ktorá nie a nie viesť k výsledkom, po ktorých túžime.

Esej: Priama demokracia nás nevylieči MARTIN BERTRAND/EYEEM/GETTY IMAGES Snaha o podiel na výkone moci môže viesť k odmietnutiu inštitúcií, ktoré tento výkon vždy nevyhnutne podrobujú istým pravidlám.

budeme prekvapení, ak sa ukáže, že toto nadšenie aj rozčarovanie je výsledkom tých istých trendov? A možno aj výrazom tých istých, vedomých či nevedomých pohnútok?

A budeme potom prekvapení, ak kritika nedostatkov demokracie nakoniec vynesie k moci tých, ktorí tento problém vyriešia tým, že skoncujú so samotnou demokraciou?

Tento problém nie je nový. Vracia sa však vždy v novom kostýme, ktorý u neinformovaného publika môže budiť dojem, že dnešní kritici aktuálneho stavu vynašli nový recept na šťastie, na nový, tentokrát zaručene fungujúci systém, ktorý nás zbaví prežitkov minulosti, doposiaľ nám brániacich v radikálnej sebarealizácii. A tak príležitostne počúvame o „priamej demokracii“, ktorá má vraj byť liekom na neduhy tej zdedenej – zastupiteľskej.

radikálna kritika

Tvrdenie, že celá „takzvaná demokracia“ je jeden veľký podvod, je oddávna súčasťou argumentačnej výbavy radikálov a revolucionárov najrôznejších strán a hnutí. Systém, ktorý neuspokojuje očakávania najrôznejších skupín, je označený za podvod. Nie, kritici sa nevyhlásia za antidemokratov. Len tú aktuálnu, dnešnú, nedokonalú demokraciu vyhlásia za niečo, čo treba v záujme skvelej budúcnosti zrušiť, vytrhať z koreňov a nahradiť niečím nevídaným a neslýchaným. A komu sa nebude páčiť, ten má už dnes pripravené dymiace miestočko na smetisku dejín. Falošnú demokraciu má vystriedať autentická demokracia. 

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite