Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Yuliia Tupikina z Ukrajiny: Štát nevybuduje nikto, len vy, šťastní ľudia

.michal Oláh .spoločnosť

Vianočné sviatky trávia na Slovensku tisíce Ukrajiniek s malými deťmi bez manželov a otcov svojich detí. Niektoré strácajú vieru, dúfajú v skoré ukončenie vojny, túžia sa vrátiť čo najskôr domov a snažia sa vytvoriť v krajine kam utiekli čo najkrajšie Vianoce. Jednou z mnohých takýchto vysídlenkýň pred vojnou na Ukrajine je Yuliia Tupikina so svojou malou dcérkou Solomiiou. Slovákom dnes posiela tento odkaz.

 Yuliia Tupikina z Ukrajiny: Štát nevybuduje nikto, len vy, šťastní ľudia Boris Németh Yuliia Tupikina ušla z Charkova s manželom a dcérkou, s ktorou dnes žije na vysokoškolskom internáte v Bratislave.

“Vianoce mi už nepripadajú ako z rozprávky a už ani neočakávam zázrak. Prežívam pocit stratenej viery. Ale držím sa kvôli deťom. Dnes zdobíme vianočný stromček v priestoroch Ukrajinského inštitútu v Bratislave, aby sme zajtra zaželali malým Ukrajincom veselé Vianoce.

Až dnes som si zapálila štvrtú sviečku svojho adventného venca a ďakujem za všetko Bohu, hoci strácam vieru pre to všetko utroenie, ktoré musíme zažívať od začiatku vojny na Ukrajine. 

Som už desať mesiacov v Bratislave. Niekedy sa minzdá, že žijem v inej časovej dimenzii. Niekedy je to obyčajný šťastný život oddaný môjmu dieťaťu a niekedy život utečenca -cudzinca, strateného a nechápajúceho, čo ďalej. Ale som šťastná, že som živá, fyzicky zdravá, že na svojej ceste stretávam úžasných ľudí, ktorí pomáhajú milým slovom a dobrými skutkami. 

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite