Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Štvrtý adventný pozdrav z Ukrajiny: Dnes ešte neboli počuť žiadne sirény

.michal Oláh .spoločnosť

Ukrajinka Lilia Kusnierenko žila po vypuknutí vojny šesť mesiacov na Slovensku, neskôr sa vrátila domov, aby svojej krajine pomohla k skorému víťazstvu nad ruským agresorom. Spolu s deťmi žije dvesto kilometrov od Kyjeva v meste Uman. Vo svojom liste Slovákom píše o živote bez elektiny v zime a nepohode. Posiela nám jeden dôležitý odkaz.

Štvrtý adventný pozdrav z Ukrajiny: Dnes ešte neboli počuť žiadne sirény pexels.com

„peknú adventú nedeľu vám prajem,

dnes máme šťastie, elektrinu sme mali už tri hodiny. Pre jej nestály prívod prispôsobujeme náš každodenný program do trojhodinových cyklov. Keď je dosť eletriny, tri hodiny ju máme a ďalšie tri nemáme. Niekedy nie je aj dlhšie. Chod domácnosti aj prácu prispôsobujeme tomuto rytmu. Včera večer, keď sme mali tri hodiny elektrinu, piekli sme s deťmi perníčky a dnes ich zasa počas dňa zdobíme. Vždy, keď ide elektrina, rýchlo všetko nabíjame, perieme a varíme. Potom, keď je vypnutá a vonku je už tma, čítame si, píšeme, hráme stolové hry pri baterkách a sviečkach. 

Našťastie väčšina reštaurácií a obchodov má už vlastné generátory, takže v nich môžeme kedykoľvek jesť a nakupovať. V nedeľu zvyčajne odpočívame, všetko je zavreté.  

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite